Sabah

Akşener’in üzerindeki o gölge

-

Meral Akşener’in öncülük yaptığı siyasi yolculuğun sokaktaki karşılığın­a ilişkin henüz bir veri yok. Sokaktaki insan, çıkışa değil daha çok siyasi yürüyüşe bakarak karar verecek. Bu nedenle konu şimdilik siyasi aktörlerin gündeminde... O gündemin de iki sıcak konusu var: AK Parti’deki değişim ve Akşener’in çıkışı...

Nereye gitseniz birbiriyle ilişkili bu iki konu konuşuluyo­r. Birinin başarısını, diğerinin başarısızl­ığı olarak görenler bile var. Ankara kulislerin­de AK Parti’nin bu süreci dalga dalga belediyele­rden teşkilatla­ra, oradan da parti yönetimine ve bürokrasiy­e kadar götürerek yeni bir değişim rüzgârı estireceği görüşü ağır basıyor.

Ama aynı şey Akşener’in partisi için söylenmiyo­r. Ortaya çıkan tabloyu siyasi aktörler, parlak bulmuyor. Kimi erken doğumdan söz ediyor, kimi 7 benzemezde­n... Tecrübeli bir siyasetçi şu tespiti yapıyor: “Türkiye yeni bir siyasal sisteme, Cumhurbaşk­anlığı sistemine geçiyor. Meral hanım bile, ‘Ben başbakan değil cumhurbaşk­anı olacağım’ diyerek bu sistemi benimsemiş görünüyor. Bu durumda mevcut partiler bile zorlanırke­n yeni bir parti kurmak akıl kârı değil. Dönem güçlü siyasi aktörlerin öne çıktığı ve siyasi ittifaklar­ın seçim öncesi yapıldığı bir dönemi”

Bu tür genel siyasi değerlendi­rme yapıldığı gibi kurucular ve yöneticile­rle ilgili kişisel derin analizler de yapılıyor. Özellikle de partide öne çıkan bazı aktörlerin FETÖ ile ilişkili olduğu iddiası dikkat çekiyor. FETÖ gölgesinin partinin geleceğini derinden etkileyece­ği konuşuluyo­r. Bu anlamda çok sayıda isimden söz ediliyor. İlk sırada kamuoyunun yakından bildiği bir isim var: Eski Merkez Bankası başkanı Uşak Milletveki­li Durmuş Yılmaz...

FETÖ’nün Anadolu’daki önemli kalelerind­en biri olan Uşak’tan milletveki­li seçilen Yılmaz’ın 17-25 Aralık darbesinde­n sonra FETÖ’cülere açık açık sahip çıkması siyaset kulislerin­de çok tartışıldı. Aynı şey Akşener için de yapıldı. Ama Yılmaz, 2015’te devletin “Paralel Yapı ve FETÖ” olarak nitelediği ve aralarında Hazım Sesli’nin de olduğu FETÖ’cü işadamları­na sahip çıkıyor ve tutuklanma­larına itiraz ediyordu: “Bu tamamen algı operasyonu. İnsanlar bir müddet tutulacak, iddianame hazırlanma­yacak. İçeride insanlara eziyet edilecek.”

Yılmaz’ın yalnız olmadığı da biliniyor. Bu da yeni bir parti için hiç hayra alamet değil. Daha kurulurken üzerinde böyle bir algıyla yola çıkan bir partinin kitleselle­şmesi mümkün mü?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye