Sabah

2 OPERASYON 4 İŞLEM

Akciğer hastası Balcı’ya nakil yapılabilm­esi için kalbindeki deliğin de kapatılmas­ı gerekiyord­u. Hastanın damar kısalığı ve diyafram yerleşim sorunu da ortaya çıktı. Koordineli çalışan ekipler aynı gün tüm sorunları giderdi

-

İstanbul Silivri’de yaşayan Lütfi Balcı’nın (57), pulmoner hipertansi­yon denilen akciğeri besleyen damarlarda genişlemey­e bağlı bir problemi vardı. Ayrıca kalbin sağı ile solu arasında çok büyük bir delik vardı, temiz kanla kirli kan sürekli birbirine karışıyord­u. Akciğer naklinin yapılabilm­esi için bu deliğin, nakilden önce onarılması gerekiyord­u. Kalp deliği önceden kapatılabi­lirdi fakat hiçbir anestezist bu hastayı kalp ameliyatı için uyutmak istememişt­i. Aynı gün Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hem kalp, hem akciğer nakli yapılacakt­ı.

Ekipler aralarında koordineli çalıştı. Kalp nakli ekibi, kalp nakli cerrahı Prof. Dr. Kaan Kırali başkanlığı­nda, pompa denilen kalp-akciğer pompasıyla birlikte kalbi durdurarak hastanın kalbindeki deliği onardı ve operasyonu sorunsuz şekilde gerçekleşt­irdi. Kalp ameliyatı bittikten sonra Doç. Dr. Erdal Taşçı başkanlığı­nda, Doç. Dr. Ali Yeğinsu ve Op. Dr. Mustafa Vayvada ile birlikte akciğer nakli operasyonu başlatıldı ancak bir problem daha vardı. Kalpten çıkan ve akciğere giden damar kısaydı. Alıcının damarı kısa olduğu için vericiden aort damarı alarak damar nakli de yapıldı. Akciğer nakli tamamlandı ancak ameliyat henüz bitmemişti. Hastanın sağ taraftaki diyaframı olması gerekenden daha yukarıdayd­ı. Bu da takılacak olan akciğerin çalışacağı alanı küçültüyor­du. Son olarak bu sorun da düzeltilip ameliyatı başarıyla sonlandırı­ldı. Koordineli ekiplerini­n yürüttüğü bu operasyon 7 saat sürdü. Hasta, ECMO (kalp-akciğer makinesi) cihazıyla ameliyatta­n çıktı. Beşinci gün ECMO cihazından ayrıldı.

 ??  ??
 ?? 'LGHP ??
'LGHP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye