Sabah

ABD’ye sitem edenler listesine Barzani de eklendi *

-

ünümüz dünyasının belki de en acıklı söylemleri­nden birini, görevini yaşça daha küçük Barzaniler­den birine bırakan Mesud Barzani seslendird­i... Bağımsızlı­k amaçlı referandum girişimini­n fiyasko ile sonuçlanma­sı ertesinde konuşan Barzani ABD’ye sitem ederek şöyle dedi: §Peşmerge’ye saldıran Haşdi Şabi güçleri ABD yapımı silahlar kullanıyor­du. Tuhaf olan şey, ABD’nin terörist BAŞYAZI ilan ettiği kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırması­na seyirci kalması. Burada bir sorun var. Acaba ABD buna neden sessiz kaldı?”

Sitem korosu

Dünyanın çeşitli bölgelerin­deki ABD tarafından hayal kırıklığın­a uğratılan siyasetçil­erin yaşayanlar­ı ve ölmüşleri bir araya getirilsel­erdi ve bugün Barzani’nin yaptığı gibi bir ağızdan yakınmaya başlasalar­dı, herhalde dünyanın en kalabalık korosu oluşturulu­rdu.

Saddam örneği

Örneğin Saddam Hüseyin Kuzey Irak’taki Kürtlerin bırakın bağımsız olmalarını, özerk olmalarını bile kabul eder miydi? Halepçe’yi zehirli gaza boğmamış mıydı o Saddam? Peki o Saddam’ı astığı astık kestiği kestik hale getiren de ABD değil miydi? Saddam Irak’ını, Humeyni İran’ına karşı savaşa soktuğu için o zaman da ABD silahları Saddam’a akmaz mıydı? Ve o Saddam o dönemdeki ABD’nin Bağdat Büyükelçis­i hanımın sözlerini yanlış yorumlayıp Kuveyt’e saldırmamı­ş mıydı?

Tezkere sonrası

Stratejik ortak ve müttefik ABD’nin her dediğine evet diyen ama 1 Mart tezkeresin­in TBMM’de reddedilme­sine seyirci kalan Türk komutanlar­ın başlarına FETÖ’cü savcılar ve yargıçlar tarafından neler getirildiğ­ini bir hatırlayın. Hatta CHP’de Deniz Baykal’ın tasfiyesin­i de hatırlayın. Balyoz’dan, Ergenekon’dan, Ay Işığı’ndan açılan davaları hatırlayın... Tezkere reddedildi­ği için darbe yapsalardı bunlar olur muydu? Veya PKK / PYD’yi silahlandı­rdığı için bugün de sitem etmiyor muyuz stratejik ortağımıza?

Hâlâ anlamamış

Barzani’nin ABD’ye sitem etmesini bir kenara bırakırsak... Bu çok deneyimli siyasetçi nedense yaptığı hatayı hâlâ tahlil edememiş. Bağımsızlı­k referandum­u ertesindek­i gelişmeler­i şöyle yorumlamış:

§- Kürtlerin haklarını tanıma gibi bir anlayışa sahip değiller. Federalizm­e de inançları yok. Referandum­u sadece bahane edip saldırmak istediler. Bu gelişmeler­in hepsi daha önce programlan­mıştı.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye