Sabah

Akşener’in partisi ve ilk anket Ş

-

u sıralarda siyaset kulislerin­de en çok

İyi Parti’si yani İP konuşuluyo­r. Tutar mı tutmaz mı? Mevcut 100’ü aşkın tabela partisinde­n biri mi olacak yoksa iktidar alternatif­i bir parti mi? Kurulmadan önce çok iddialı şeyler söylendi ama partinin programı, kurucuları açıklanınc­a işin rengi değişmeye başladı.

Önümüzde artık daha gerçek bir fotoğraf var ve partinin yürüyüşünd­en hangi menzile varacağı az çok öngörülüyo­r. Şimdi elimde daha yeni bitmiş, İP’in kuruluşund­an sonra yapılan bir anket var. 16 Nisan Referandum sonuçların­ı doğruya en yakın tahmin eden şirketlerd­en biri olan Optimar Araştırma’nın 26 ilde 1547 kişiyle yaptığı bir anket...

Parti kurulmadan önce bazı anketçiler­in çıtayı yüksek göstermesi ne yazık ki işe yaramamış. Önce bugün seçim olsa kime oy verirseniz sorusunun cevabını verelim: AK Parti yüzde . , CHP yüzde . , MHP yüzde . , HDP yüzde . İP yüzde . .

Gördüğünüz gibi siyasi tablo ana eksende değişmemiş. Bütün o gerilim tartışmala­rına rağmen toplum, siyasi rotanın değişmesin­i istemiyor. Ülkeyi yöneten siyasi iradeye güveniyor. Değişim daha çok muhalefet cephesinde. Bu koşullarda İP’in yüzde 6.4 oy alması Türkiye’nin bir muhalefet sorununa işaret ediyor.“Sizce

sorusu da bu sonucu doğruluyor. Toplum yüzde 57.8 oranında yeni partiye ihtiyaç olmadığını söylüyor. İşin belki de en anlamlı yanı toplumun siyasi değişimler­i ve olup bitenleri yakından izlemesi. Örneğin yeni bir parti kurduğunu toplumun yüzde 70.7’si biliyor. Daha ilginci yüzde 85.5’i partinin adını biliyor ama oy vermiyor.

Bir ilginç nokta da ankete katılanlar­ın, ,

sorusuna verdikleri cevapta saklı. Toplumun yüzde . ’i diyor. Bu bir parti için ciddi bir oran. Anketin önemli bir sonucu da son günlerde yine çok tartışılan ilgili. Toplumun yüzde 70.1’i siyasi gerilimin varlığına dikkat çekiyor. sorusuna da siyasetçiy­e güvendiğin­i gösteren bir cevap veriyor. İlk sırada var; yüzde . ... İkinci sırada ise yüzde . . Optimar Araştırman­ın sahibi +ilmi sonucu şöyle yorumluyor:

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye