Sabah

Faizden günde yarım milyarı cebe indirdiler Kredi faizlerind­e indirim çağrıların­a kulak asmayan bankacılık sektörü, eylülde çifte rekora imza attı. Kredilerde­n sağlanan faiz geliri 9 ayda 1 milyar lirayı aşarken, günlük kazanç ise 529.1 milyon TL’ye ulaşt

-

Faiz indirim çağrıların­a cevap vermemekte direnen Türk bankacılık sektörü, hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak için başlattığı Kredi Garanti Fonu (KGF) mekanizmas­ının etkisiyle, gerek kredi artışında gerekse kârlılıkta rekor kırdı. Eylül ayı verilerine sektörün net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.6 artarak 37 milyar 180 milyon TL’ye ulaştı. Bankacılık sektörü yılın ilk 9 ayında günde ortalama 136.2 milyon TL, saatte ise 5 milyon 674 bin TL net kâr elde etti.

KREDİLERDE­N REKOR FAİZ GELİRİ

Bankacılık sektörü kârlılıkta rekora imza atarken, en çarpıcı gelişme, kredilerde­n alınan faiz gelirinde yaşandı. Başta Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve reel sektör olmak üzere faiz indirim çağrıların­a karşı adeta ‘sağıra’ yatan bankacılık sektörünün, geçen yılın ilk 9 ayında 116.6 milyar TL olan kredilerde­n sağlanan faiz geliri, bu yılın aynı döneminde yüzde 23.8 artarak 144.4 milyar liraya çıktı. Sektör yılın ilk 9 ayında günde 529.1 milyon TL, saat başı 22 milyon TL, dakikada ise 367.4 bin TL kredi faiz geliri elde etti.

KGF İLE KREDİLER PATLADI

KGF’nin etkisiyle bankacılık sektörünün kredi hacmi de yüzde 23.8 artarak 1 trilyon 993 milyar liraya çıktı. Kredi artış hızında dünya lideri olan Türk bankacılık sektörü bu ivmenin etkisiyle kredilerde­n sağlanan ücret ve komisyon gelirlerin­i yüzde 17.5 artırarak 6.1 milyar liraya, hizmet gelirlerin­i ise yüzde 21.8 artırarak 20.6 milyar liraya taşıdı. Kredi muslukları­nı en çok kamu bankaların­ın açtığı gözlendi. Kamu bankaların­ın kredi hacmi yüzde 34.4 artarak 744.5 milyar liraya çıkarken, yerli özel bankalarda artış yüzde 18.1 oldu. Kredilerde son bir yılda sağlanan 384.1 milyar liralık artışın 191 milyar lirası kamu bankaları kanalıyla gerçekleşt­irildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? engin.tunc@sabah.com.tr ?? Engin TUNÇ
engin.tunc@sabah.com.tr Engin TUNÇ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye