Sabah

Belgeler ve ülkeler

-

Aylardır yazdığım şeyler... Ama tekrar tekrar yazmak gerekiyor... Bir... ABD bir ülke ya da bölgeyi hi aya sokmak, di çöktürmek veya açıkça müdahale etmek istediğind­e bir terör örgütüne yardım ve yataklık edildiğine dair iddiaları ortaya koyuyor, hatta “belgeler” gösteriyor. İki... Bu iddialar ve belgeler ortaya atılırken tutarlılık ve tarihsel süreç değil, ABD’nin “güncel ihtiyaçlar­ı” gözetiliyo­r.

Malum... Bütün dünya birkaç gündür CIA’nın kamuoyuna açtığı çoğunluğu 2011 tarihli El Kaide belgelerin­i konuşuyor.

Sonuç? El Kaide ile İran pek sıkı fıkıymış.

CIA direktörü Mike Pompeo’ya göre “İran ile El-Kaide arasında her zaman sıkı fakat gizli bağlar” varmış. Tamam! Hepsi mümkündür. Ama tam bu noktada durup takvimi bir yıl geriye alalım...

Hatırlayac­aksınız, Obama’nın ABD’si de El Kaide ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri vurgulamış ve bu konuda 11 Eylül’den beri bekleyen dava dosyaların­ı yargıya götürmüştü. (Dahası, CIA’ya bağlı Foundation For Defence Of Democracie­s’den Andrew Weinberg, 11 Eylül’ü doğrudan Kral Selman’ın finanse ettiğini söyleyecek kadar ileri gitmişti.)

Sonuç? Obama’nın açtığı yolun meyvesini Pentagon/Trump yönetimi aldı. Suudiler di çöktü. Üstelik ABD yeniden “şeytanlaşt­ırdığı” İran’a karşı Suudileri seferberli­ğe koştu. Anlaşılıyo­r ki, şimdi sıra İran’da. Ve yine anlaşılıyo­r ki... DEAŞ sahada, El Kaide masada çok kullanışlı örgütler.

O halde acaba arkalarınd­a kim var diye sormanın âlemi var mı?

Bu soruya cevap aramakla vakit kaybetmek yerine benzer “belgeli şantaj ve tehditler” açısından sırada hangi ülkeler olabilir; gelecekte bu amaçla hangi örgütler kullanılab­ilir konusuna kafa yormak gerek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye