Sabah

DEAŞ, peşmergeye rüşvet vererek kaçtı

-

MADRİD yönetimini­n itirazları­na rağmen Katalonya Özerk Bölgesi’nde referandum düzenleyen ve bağımsızlı­k ilanına destek veren ayrılıkçı Katalan siyasetçil­erden 12 eski bakan ile eski başbakan Carles Puigdemont hakkında tutuklama kararı verildi.

“Devlete karşı başkaldırm­a, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakl­a” suçlanan ayrılıkçı 20 Katalan siyasetçid­en 15’i dün İspanya Ulusal Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. 30 Ekim’den bu yana Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan ise duruşmaya gelmedi. Puigdemont ve bakanlar, “Katalonya meşru hükümeti” imzasıyla Brüksel’den yaptıkları yazılı açıklamada, Katalan

Ortadoğu’dan özel haberler yayımlayan Middle East Eye sitesi, Irak ordusu ve Haşdi Şabi komutanlar­ına dayandırdı­ğı haberinde, peşmergeye rüşvet veren binlerce DEAŞ militanını­n kuşatma altındaki şehirlerde­n kaçmayı başardığın­ı yazdı. Aralarında terör örgütü DEAŞ’ın lider kadrosu elemanları­nın da bulunduğu binlerce militanın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kuvvetleri­ne verdikleri binlerce dolar sayesinde, Havice ve Tel Afer’den kaçtığı belirtildi.

Haşdi Şabi 52’nci bölük komutanı Hehdi Taki, “Daha Havice savaşı başlamadan DEAŞ’lılar kenti terk etmeye başladı. 160 DEAŞ konutanı, peşmergeni­n bulunduğu hattı kullanarak kaçmayı siyasetçil­ere yönelik Madrid’deki mahkemeler­de açılan soruşturma­lar için “siyasi yargı” ifadesini kullandı ve başsavcını­n kendileri için istediği 45 yıla kadar hapis cezasını ‘orantısız’ şeklinde tanımladı. PUİGDEMONT’A SÜRPRİZ

Ulusal mahkeme, savcılığın talebi üzerine Belçika’da bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve diğer 4 eski bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmas­ına karar verdi. Mahkeme ayrıca ifade vermeye gelen 8 eski Katalan bakanın tutuklu, bağımsızlı­k ilanından bir gün önce istifa eden bakan Santi Vila’nın ise 50 bin euro kefalet şartıyla tutuksuz yargılanma­sına hükmetti. başardı” dedi. DEAŞ’ın Irak toprakları­ndaki son yerleşim yerlerinde­n olan Havice ve çevresinde­ki en az bin teröristin peşmergeye verdikleri rüşvetler sayesinde bölgeyi terk ettiği kaydedildi. Ortalama bir DEAŞ üyesinin bin dolar, ailesiyle birlikte bir militanın 2 bin dolar ödeyerek kuşatmadan kaçtığını belirten kaynaklar “DEAŞ komutanlar­ı 10’ar bin dolar rüşvet ödedi” ifadelerin­i kullandı. Middle East Eye’a konuşan ve ismini açıklamaya­n bir diğer Haşdi Şabi komutanı da “Tel Afer ve çevresini de hesaba katarsak en az 3 bin DEAŞ’lı peşmerge sayesinde kaçtı. Bunların büyük çoğunluğu Erbil’e gitti. Bir kısmı da sivillerin arasına karışarak Kerkük’e yerleştiri­ldi” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye