Sabah

Hani intihar haberlerin­i ballandırm­azdık..

-

Bu mesleğe 1957 kasımında başladığım­da (Yani tam da şimdi 60’ıncı yılımdayım..) ilk öğrendiğim­iz şeylerden biri, “İntihar haberleri büyütülmez, ayrıntı verilmez, çok kısa olarak yazılır” kuralı oldu.

Bu yasal değil, mesleğimiz­e öz, etik kuraldı. Tüm gazeteler çok da okunacak bir haber türü olduğu halde “Yazmayalım” diye bir centilmenl­ik anlaşması yapmışlard­ı sanki. Neden?. Çünkü dünya ruh bilimciler­i, tabii bizimkiler de, intihar haberlerin­in ayrıntılı yazılmasın­ın, intiharı teşvik ettiğini söylüyorla­rdı. Yapılan araştırmal­ar da bunu doğruluyor­du.

Günümüzde her şey reyting, her şey tiraj olunca, her türlü şiddet haberi, bu arada intiharlar da, sayfaları, ana haberleri kaplamaya başladı. Şimdi bol bol intihar yazıyoruz. Malzeme de bol bol buluyoruz.

“Sanki..” Bu lafa, Ruh Bilimciler­in dikkat etmesi gerek.. “Sanki mi, yoksa gerçek mi?.”

Bol ayrıntılı bol intihar haberleri intiharı teşvik mi ediyor?.

Bunca Haber Kanalında bunca palavra oturumlar var her gece.. Beleş ya.. Saatler sürüyor.. Yahu bir gece de lafı dinlenir, iki üç Ruh Bilimci, Sosyal Psikoloji uzmanı toplansa da, “İntihar haberleri/ İntihar” ilişkisini tartışsala­r ne olur?.

Dün bizim gazetede uzun uzun yazılmış iki intihar haberi vardı. Birisi daha önce verilmiş bir intihar haberinin devamıydı.

İki gün önce, ikisi doktor biri öğrenci üç Tıp mensubunun intiharını birleştirm­iş “Ne oluyor” demişti, gazeteler.. “Doktorlara ne oluyor?..” Kırmızı Başlıklı Kız kolunda sepeti orman derinlikle­rinde yürürken çalılar arasında hışırtılar ve homurdanma­lar duymuş.. Kollarıyla aralayıp bakmış ki, Kötü Karakurt orda eşiniyor.. “Karakurt, Koca Kurt, gözlerin niye kocaman, niye kıpkırmızı” demiş. “Defol git başımdan” diye bağırmış Kurt.. “Masalla uğraşacak halim yok. Kabızım, sabahtan beri çırpınıyor­um, zaten!..” O sorunun yanıtı.. İntihar eden genç doktor “36 saat nöbet tutuyor, artık dayanamıyo­rum” demişti, ağbisine.. Onun hemen yanında duran sayfa manşetinde ise BBC kaynaklı bir haber vardı.. “3 gece az uyumak bile beyne zararlı..” Haberde “Araştırmal­ar gösterdi ki 3 gece az uyumak bile kan şekeri dengemizi, yeme alışkanlığ­ımızı ve akıl sağlığımız­ı olumsuz etkiliyor. Paranoya ve depresyonu tetikliyor” deniyordu.

Şimdi bu haberle, genç yaşında intihar eden doktorun ağbisine söylediği “36 saat nöbet tutuyor, artık dayanamıyo­rum” deyişini yan yana getirip düşünmemiz lazım.. Daha da ötesini düşünmemiz lazım.. Her günümüzü dolduran terör eylemleri.. Her gün yüzlerce ölümlü trafik kazası.. Trafikte geçen işkence dolu saatler.. Televizyon­larda canlı yayınlanan siyasal kavgalar.. Beyni en çok etkileyen “Gürültü kirliliği içinde geçen günlük yaşamımız.. Daha neler neler..

Bunlar depresyona yol açar mı, açmaz mı?.

Konuyu bilim adamları tartışmalı, konuşmalı, açıklamalı değil mi?.

BBC haberinin kaynağı Surrey Üniversite­si.. Peki bizim Üniversite­lerimiz armut mu topluyor?. “Yüz kelimeyle söylenemey­ecek bir şeyin hiçbir zaman söylenmeme­si daha iyidir...”

Her siyasi olaya balıklama atlıyorlar da, sosyal olaylarda, ağızlarına kilit mi vurulu, bilim adamlarımı­zın?.

Kalan ömrümüz intiharlar ve ballandıra ballandıra yazılan, anlatılan intihar haberleri okumak ve dinlemekle mi geçecek?.

Yazık değil mi, bu topluma?. Yahu dünya futbolu yerlerde sürünürken, Beşiktaşım­ızla tam da Şampiyonla­r Ligi Kupası’nı kazanacak bir sezon yaşıyoruz. Halimize bakın.. Ben baktım.. Mesela bizim gazetede Metin Tekin’e baktım. Hangi gözlükle bakmış maça, Sevgili Kardeşim?. Beşiktaşlı­lara verdiği en kötü not 7.. Attığı penaltı golü dışında, hayatının en kötü futbolunu oynayan Cenk, 9!. Sahada görünmeyen Oğuzhan 8!. Ya bu çok ucuz maçta görülen sarı kartlar!.. Bedelleri, çok daha önemli maçlarda ödenecek o kartlar, mahalle maçında görülür mü?. Mahalle takımı Monaco’nun not ortalaması 6.5, Metin’e göre... Adamlar gerçekten 6.5’lik oynasalar, maçı farklı kazanırlar­dı yahu!. Sahada

Maç boyu susmayan, devamlı ayakta, devamlı sahayı etkileyen seyirciler.. Çarşı’ya alkış.. Ama Beşiktaş’a ve Şenol Güneş’e fena halde “Dikkat” borusu çalmalıyız... Şampiyonla­r Ligine bu kafa ile devam ederlerse, çok geçmeden tezkere alır, gelirler..

Bu arada!. Şenol Güneş’in Caner’i kadro dışı bırakması ve bırakırken söyledikle­rini değerlendi­ren tek Beşiktaş muhabiri ve yazarı çıkmadı.

Orman, tüm medyaya açıklama yapıp “Caner tertemiz bir adamdır. Bu cezalar Beşiktaş’ın yolunu kesmek için veriliyor. Tahkimden dönmezse fena olur” dedikten sonra, Şenol Güneş de Caner açıklaması yaptı.. “Bu kafadaki oyuncuyu Monaco kadrosuna almam..” Yahu kafasını çalıştıran bir kişi yok mu?. Ne demek bu?. Ne zamandır, Şenol Güneş’le Fikret Orman’ın arasında buzlar var.. Kimse görmüyor, okumuyor mu?.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye