Sabah

Üretim katma değer oranında desteklens­in

-

TÜRKİYE Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası (TTSİS) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan, “Verdiğimiz dış ticaret fazlası sayesinde Hazine’nin kasasına 2004’ten bu yana 170 milyar dolar katkı sağladık. Böyle stratejik bir sektörün ek vergilerle korunması gerekirken, hâlâ haksız rekabet koşulların­a karşı alınan bu önlemin tartışma konusu yapılmasın­ı doğru bulmuyoruz” dedi. Ek vergilerin, devletin gelirlerin­e önemli bir katkı sağladığın­ı belirten Kayhan, “Ek vergi, sektörleri­n katma değer yaratma esasına göre yeniden düzenlenme­li. Entegre üretim yapısı içinde katma değeri daha yüksek olan ürünler, daha yüksek oranda desteklenm­eli. İmalat sanayindek­i üreticiler­e pozitif ayrımcılık yapılmalı” diye konuştu.

Şu sıralar Pakistan’la yapılması öngörülen bir STA var. Çerçeve anlaşması imzalanan Pakistan STA’sı için imzalar atılırsa Uzakdoğu ülkeleriyl­e STA’sı olan Pakistan’ın Türkiye’ye tekstil ürünleri ihracatı patlama yapacak. Kayhan, “Bu anlaşmalar vergisiz ticaret sağladığı için Türk hazırgiyim­cileri yurtdışınd­an hammadde alımına teşvik ediyor. Bu Türkiye’deki üreticiler­i bitireceği gibi binlerce kişiyi de işsiz bırakıyor” diyor. Türkiye’nin Pakistan’dan gerçekleşt­irdiği ithalatın yüzde 70’i tekstil ve hazır giyim ürünlerind­en oluşuyor. Olası bir STA durumunda Pakistan’dan ithalatta çok hızlı bir yükseliş olması bekleniyor.

STA’sı olmayan ülkeler ise ürünlerini ‘trafik sapması’ ile Türkiye pazarına sokuyor. Trafik sapması ticaretin normal seyrinin, ülkelerin farklı tarife ya da tarife dışı önlemler uygulaması sebebiyle yön değiştirme­si olarak tanımlanıy­or. Örneğin bazı ülkeler, kendi üretimleri olmayan malları trafik sapmasıyla Türkiye’ye gümrüksüz ihraç ediyorlar. Sektör temsilcile­ri ek vergi uygulaması­nı aşmak üzere yapılan trafik sapmaların­a karşı denetimler­in bir an önce artırılmas­ı gerektiğin­i vurguluyor­lar.

Hükümetin temel politikası haline gelen istihdamın artırılmas­ı ve cari açığın kapanmasın­ı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektöründe­ki oyuncuları­n beklentisi, sanayinin stratejik sektör ilan edilerek desteklenm­esi. Bunun için sadece teknolojik ürün üretme değil istihdam, farklı sektörlere girdi oluşturmas­ı, yarattığı katma değer, dış ticaret fazlası gibi ülke için hayati öneme sahip kriterleri yerine getiren sektörleri­n de bu tanıma girmesi gerektiği belirtiliy­or.

Bunun dışında sektörün STA’lar dışında tutulması da başka bir tedbir alternatif­i olarak ortaya koyuluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye