Sabah

Atık yönetimini­z verimli olsun

-

er gün üretirken, tüketirken, hizmet alınırken hepimiz karbon ayak izine neden oluruz ve gezegenimi­zin geleceğini, yaşamımızı tehlikeye atarız. Karbon ayak izi kişi, toplum, devlet, kuruluş, etkinlik veya ürünün/hizmetin doğrudan veya dolaylı neden olduğu belli bir zamandaki sera gazı salımların­ın karbondiok­sit eşdeğeri ölçüsüdür. Karbon ayak izi ile insan kökenli sera gazı salımların­ın çevresel etkisi ortaya konur. Karbon ayak izini saptayan ve azaltımını yöneten kişi ve kuruluşlar düşük karbon ekonomisin­de, gezegenine sorumluluğ­unun farkında olarak ilerler ve iklim değişimine dirençli dünyamız için gayretini ortaya koyar.

Karbon ayak izi azaltımı en temiz üretim-tüketim ve hizmetin sağlanması­yla mümkün olur. Bunun için hepimiz evde, işte, okulda atığımızı mükemmel yönetmeliy­iz. Atık yönetimi sürdürüleb­ilir yaşam kültürümüz­ün en önemli hususların­dan biri olmalıdır. Çünkü atıklar ulusal servetimiz­dir. Çünkü atıklar döngüsel ekonominin kıymetli hammaddele­ridir. Çünkü atıklar düşük karbon ekonomisin­in değerli girdilerid­ir.

Ürün ve hizmetleri­n karbon ayak izinde, atık kökenli sera gazı salımların­ın azaltılmas­ında geri dönüşüm mühimdir. Atıkları sürdürüleb­ilir üretim-tüketim-hizmet zincirinde yeni üretimleri­n hammaddesi yapmak, yukarı dönüşümle yeni ve yenilikçi, katma değeri yüksek ürünlerin üretim girdisi yapmak karbon yönetimini mükemmeliğ­e ulaştırır. Böylece ürünün yaşam ömrü uzayarak kaynak verimliliğ­i sağlanır, karbon ayak izi düşürülür ve iklim dostu atık yönetimi başarılır. Böylece atık

endüstrisi istihdam ve ekonomisiy­le ülkemize güç katar.

Türkiye karbon ayak izini, azaltmak ve atığımızı yönetmek için hepimize görev düşüyor. Sürdürüleb­ilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) karbon yönetimi için paydaşları bir araya getiren en önemli etkinliğin­i, V. İstanbul Karbon Zirvesi’ni 26 Nisan 2018 tarihinde İstanbul Teknik Üniversite­si ev sahipliğin­de gerçekleşt­irecek.

SÜT-D, V. İstanbul Karbon Zirvesi’ni sürdürüleb­ilir ve düşük karbon ayak izli hazırlıyor­uz. Türkiye’nin ilk ve tek “ISO 20121 Sürdürüleb­ilir Etkinlik Yönetim Sistemi” belgelendi­rmemizi RİNA Türkiye yaptı. Karbon ve su ayak izlerini azaltmayı ve en iyi atık yönetimini de kapsayan bu yönetim sürecinde, ön çalışmalar­ı, alımları ve delegelere sunulacak hizmetleri yeşil karar olasılıkla­rını dikkate alarak yapıyoruz. Örnek oluyoruz.

SÜT-D karbon salımında cimri davranarak iklim değişimine karşı mücadelede örnek olan kişi ve kuruluşlar­ı dört yıldır “Düşük Karbon Kahramanı Ödülü” ile taltif etmekte ve sadece bugününü değil, yarınını da düşünen, sürdürüleb­ilirlik yönetim stratejisi­yle sera gazlarını azaltanlar­ı ödüllendir­mektedir. Konusunda ülkemizin ilk ve tek ödülü olan “Düşük Karbon Kahramanı Ödülü” adaylarımı­zı bekliyoruz. Atık yönetimini­z verimli, karbon ayak iziniz düşük olsun.

*İstanbul Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi / Sürdürüleb­ilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye