Sabah

Kırmızı ışıkta ezdi bir gün hapis yatmadı

İstanbul’da hız sınırını aşıp kırmızıda geçen sürücünün kurbanı olan Feride Büşra Taşlı’nın (20) ailesi sürücünün 1 gün bile hapis yatmamasın­a isyan etti: “Trafik cinayetler­i hafife alınmasın”nin

-

Trafik terörüne kurban gidenlerde­n biri de 20 yaşındaki üniversite­li Feride Büşra Taşlı’ydı. Ailesi ona “Nino” derdi. Liseyi birincilik­le bitiren Taşlı, özel bir üniversite­de burslu olarak “Uluslarara­sı İlişkiler” okuyordu. Çok iyi İngilizce ve Almanca konuşuyord­u. Hazırlık sınıfını yüksek puanla geçti. Yurtdışınd­a eğitim görecekti ama olmadı.

İstanbul Kadıköy’e bağlı Suadiye Mahallesi’nde geçen yıl 14 Ocak’ta karşıdan karşıya geçmek isterken yaya geçidinde kazada öldü. Ona çarpan otomobili, psikolog Zeynep Nur K. kullanıyor­du. Hız sınırını aşmış ve kırmızı ışıkta geçmişti. Tutuklu olarak yargılanan psikolog, 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılandı. Hakkında 2 yıldan 9 yıla kadar hapis istenen psikolog, kazada “asli kusurlu” çıktı. “Trafik Kazaları Araştırma Uzmanı” tarafından hazırlanıp mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna göre; yolda hız kesici uyarı çizgileri, trafik ışıkları ve yavaş uyarı yazıları vardı. Kırmızı ışıkta geçen psikoloğa, olaydan önce 2 kez hız sınırını aşmaktan idari para cezası kesilmişti. Kaza sırasında da Karayollar­ı Trafik Kanunu’nda belirtilen trafik işaretleri­ne uyma, seyir emniyetini ihlal etme, kırmızı ışıklı trafik işaretinde geçme gibi kuralları ihlal etmişti. Kazada birinci derecede asli kusurluydu. Mahkeme, psikoloğa 3 yıl 10 ay 10 gün hapis cezası verdi. Ancak psikolog, kanun hükmünde kararname nedeniyle ceza az olduğu için verilen süreyi yatmadı. Hukuki mücadeleyi sürdüren abla Buket Taşlı, “Ceza kararından sonra 1 gün bile hapis yatmadı. Şu anda dava İstinaf Mahkemesi’nden Anayasa Mahkemesi’ne geçti. Sonuç elde edemezsek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz. Trafik cinayetler­i hafife alınmasın. Cezalar alt sınırdan verilmesin” dedi.

 ??  ??
 ?? SABAH ?? Furkan KARA
SABAH Furkan KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye