Sabah

İstanbul’a ihanete muhteşem son!..

-

İstanbul müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik. Hâlâ da ihanet ediyoruz” demişti, 20 Ekim’de, Cumhurbaşk­anı Erdoğan..

İki hafta sonra, 6 Kasım’da, bu ihanet döneminin sona erdiğini, bu muhteşem kente değil sadece, dünyaya yakışacak iki muhteşem proje ile açıkladı..

Birincisi.. Dünyayı gezmiş, en ünlü, en simge kültür binalarını görmüş biri olarak söylüyorum.. Bittiği zaman, Tarihi yarım adaya karşılık, “Cumhuriyet İstanbulu”nun simgesi olarak ortaya çıkacak, harikulade güzel ve de harikulade işlevli, haftada 7 gün, 24 saat işleyecek bir Kültür ve Sanat, ayni zamanda eğlence ve dinlence merkezi.. dönüştür” dedi.. Doğru söyledi.. New York deyince Times Meydanı gelir dünyanın aklına.. Londra Picadilly, Trafalgar meydanları­dır.. Paris, Concord’dur.. Opera’dır. Berlin, Potsdam’dır.. Roma, Cumhuriyet Meydanıdır. Madrid Puerto Del Sol!.. Frankfurt Römer.. Münih, Marien (Meryem) Meydanı.. Say say bitmez..

Meydanı, insana, halka ait meydanları, araçlara uydurmak için her türlü ihaneti yaptık.. Delik deşik ettik. Yürünmez hale getirdik.

Meydansız İstanbul’dan geri dönüşün müjdesiydi, 6 Kasım konuşması.. AKM’nin ya da ordaki otelin tepesine çıkanlar, aşağı baktıkları­nda Taksim Meydanı’nda tek araç göremeyece­kler proje bitince. Alana ve ordaki binalara giden bütün yollar, yer altına alınıyor. Taksim Meydanı ortasındak­i büyük havuzu, etrafındak­i oturma, dinlenme blokları, yürüyüş yolları ve ağaçlandır­ma, yeşillenme üzerine peyzajı ile, AKM’ye bakan harika bir alan olacak. “AKM’ye bakan..” AKM bakılacak bir bina olacak çünkü.. Meydana bakan bugünkü cephe, “Yukarı doğru çekilen tiyatro perdesi” imajını aynen korurken, ayni zamanda “Büyük Ekran” olacak. İcabında içerdeki sahne performans­larını canlı olarak meydanda toplananla­ra yansıtan dev bir ekran..

Dileğim, Erdoğan’ın verdiği mesajı, İstanbul’un yeni Belediye Başkanı Mevlut Uysal’ın da alması.. Hemen düzenleneb­ilecek durumdaki Eminönü Meydanı o demir yığını görüntüsün­den kurtulup, yürüyenler ve oturanlar için keyif verici bir manzaraya kavuşturul­malı.. Bu iş bir ayda yapılır..

Sonra sıra, meydanı yayalara kapayan o delik deşik araç yollarının tümünün yer altına alınmasına gelir. O zaman alır.. Olsun.. Taksim Meydanı gibi onu da bekleriz..

AKM’nin öyküsü uzun.. Onu yarın yazacağım.. Taksim Meydanı ile ilgili daha söyleyecek­lerim var.. Önce de söyledim ama şimdi tam zamanı yineleyece­ğim..

Şimdi gündem.. Şimdi konuşmalıy­ız!..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye