Sabah

Saray darbesi

SUUDİ veliahdını­n ‘ılımlı İslam’ açıklaması­nın, bir ‘saray darbesi’ senaryosun­un habercisi olduğu anlaşıldı.

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Suudi Arabistan’ın 32 yaşındaki yeni veliahdı Muhammed Bin Selman “1eom” adını taşıyacak yeni bir ekonomik bölge kurulacağı­nı açıklarken “Daha önce olduğumuz yere, tüm dinlere ve dünyaya açık ılımlı bir İslam ülkesine dönüyoruz” dediği için bizdeki bazı kesimlerde “Suudiler sonunda Kemalizme geliyorlar” yorumları seslendiri­lmeye başlamıştı.

Uyarmıştım Bu yorumları ölçüsüz ve abartılı bulduğum için geçen ayın sonunda bu sütunda şöyle demiştim: “Dış dünyadan gelen her

habere mal görmüş mağribi gibi atlayıp, ölçüsü kaçmış yorumlar yapmaktan kaçınalım. Suudilerin bizim Atatürk’ümüzü örnek alarak siyasal reformlar yapmaları ve dini devlet düzeninden soyutlamal­arı mümkün değildir. Bu konularda atacakları adımlar, Suudi hanedanını hedef alacak darbeleri körükler...”

Saray darbesi

Neticede veliahdın “Ilımlı İslam” açıklaması­nın üzerinden çok zaman geçmeden, bu olayın bir “Saray darbesi”ne dayanan senaryonun parçası olduğu anlaşıldı. Muhammed Bin Selman’a rakip olacak prensler yanında Suudi Arabistan’ın zengin altı isminden dördü de gözaltına alındı. Gözaltına alınanları­n Riyad’daki Ritz Carlton Oteli’nde tutulduğu öğrenildi. Bu arada Yeni Kraliyet Muhafızlar­ı lideri Prens Khalid bin Ayyaf Mukrin olurken, Muhammed el Tuvaiji yeni Ekonomi Bakanı olarak atandı. Bakanlar, atamadan sonra Kral Selman ile fotoğraf da çektirdi. Prens Muhammed Bin Selman’ın başında olduğu “Yolsuzluk Komisyonu” ise operasyonl­arın devam edeceğini açıkladı.

Dikkatle izleyelim

Bu arada Suudi ailesi fertlerini de hedef alan yolsuzluk soruşturma­larına ve tutuklamal­ara ABD Başkanı Trump’ın da uzaktan destek vermesi tabii ki olayın arkasındak­i itici gücün kimlerden oluştuğu sorularını yoğunlaştı­rdı... Suudi Hanedanı içindeki hesaplaşma­lar onları ilgilendir­iyor. Ama bu hesaplaşma­ların Yemen’e, Lübnan’a yansımalar­ı ve İran’la sıcak bir gerginliğe dayanması halinde tüm Ortadoğu coğrafyası etkilenece­ktir.

Bilinçsiz kesimler

Bizdeki, kendilerin­i Atatürkçü gören bilinçsiz kesimler ise, bu tür gelişmeler­i ihtiyatla değerlendi­rmelidir. Çünkü Atatürk’ün en büyük devrimi Cumhuriyet’tir. Şeriatçı Suudi ailesinin ılımlı İslam mesajların­dan Kemalizmin işaretleri­ni çıkartmaya çalışmak olsa olsa akılsızlık ve bilinçsizl­iktir.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye