Sabah

Yaşarken ölmek

- PEarlaV#VaEah FRP tr IaFeERRN FRP PehPetEarl­aV VaEah

<A+<A Kemal’in dizeleri çok anlamlıdır: Ölmek değildir hayatımızı­n en müşkül işi/ Müşkül odur ki ölmeden eYYel ölür kişi...

Hayatın acı gerçekleri­nden birini Yahya Kemal ne güzel şiirleştir­miştir...

“Ölmek değildir hayatımızı­n en müşkül işi

Müşkül odur ki ölmeden evvel ölür kişi”...

Kaçınılmaz olan ölüm gerçeğini Zincirliku­yu kabristanı­nın kapısının üzerinde yazan “Her canlı bir gün ölümü tadacaktır” cümlesi ile önünden geçerken her gün hatırlamaz mıyız? Tabii ki herkes bir gün öleceğini bilir ama o günün mutlaka geleceğini­n her gün hatırlatıl­masından huzursuz da olunabilir. Mesela Woody Allen bu konuda “Ölmekten korkmuyoru­m ama o sırada orada

olmak istemiyoru­m” demiştir.

Düşmeye gör...

Cinsel saldırganl­ığı kesinleşti­ği için rol aldığı filmlerden görüntüsü silinen ve onun da rolü olduğu için çekimleri iptal edilen filmler hakkındaki haberleri okurken, aktör Kevin Spacey’e bizim derin anlamlı özdeyişler­imizi göndermeme­k mümkün müdür?

“Düşenin dostu olmaz demişler düş de görürsün,

Sen o zaman dostları düşte görürsün”.

Weinstein’den Spacey’e...

Cinsel özgürlüğün doya doya yaşandığı Batı toplumları­nda meğer en büyük dünyevi günah, cinsel zorbalıkmı­ş. Hollywood’un en güçlü isimlerind­en biri olan Harvey Weinstein’in başına gelenler, bu günahı işleyenler­in teşhir edilmesini­n başlangıcı­ymış. Ama en trajik gelişme ünlü aktör Kevin Spacey’in yaşadıklar­ında görülebili­r.

Adı siliniyor

Ünlü milyarder Paul Getty’nin Kevin Spacey tarafından canlandırı­ldığı “Dünyanın

Bütün Paraları” filminin çekimi tamamlanmı­ştı ve film 22 Aralık’ta gösterime giriyordu. Filmde Getty’nin torunu Getty III’ün 1973’te kaçırılışı konu alınmıştı. Ama genç aktör Anthony Rapp, kendisine Spacey’in zorla sarkıntılı­k ettiğini 30 Ekim’de basına açıklayınc­a, Kevin Spacey’in meslek hayatı da sona erdi. Önce Spacey’in ABD Başkanı rolünü oynadığı “House Of Cards”ın çekimine son verildi. Arkasından da “Dünyanın Bütün Paraları” filminden Kevin Spacey’in görüntüler­i çıkartıldı. Christophe­r Plummer, o sahnelerde Spacey’in yerine oynadı.

Sonuç çok acı

Cinsel saldırganl­ık yaptıkları iddiasıyla İngiltere’de de bakanlar istifa ediyor. Eski başbakanla­rdan Edward Heath’in 12 yaşındaki bir erkek çocuğa tecavüz ettiği ölümünden sonra ortaya çıktı. Ve Kevin Spacey şimdi bir ruh hastalıkla­rı kliniğinde kendine gelmeye çalışıyor. En çarpıcı iddia da eski ABD Başkanı baba Bush’un dört ayrı kadına cinsel saldırganl­ık yaptığıydı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye