Sabah

Ata’yı görememeni­n üzüntüsünü yaşıyor

1935’te Atatürk’ün

-

Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan Cumhuriyet tarihinin ilk öğretmenle­rinden 103 yaşındaki Mukime Furatoğlu, izci kıyafeti olmadığı için Atatürk’ün katılımıyl­a düzenlenen törene gidip Atatürk’ü görememeni­n üzüntüsünü hala içinde taşıyor. Atatürk sevgisi hiç kaybetmeye­n Furatoğlu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerine hayatı boyunca sadık kaldığını söyledi. Çocuk yaşlarda öğretmen olmaya karar verdiğini ve öğretmen okulunu dereceyle kazandığın­ı belirten Furatoğlu, “1935 yılında Atatürk, Türkiye genelinde bütün izcileri Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için Ankara’ya davet etmiş. Ben o zamanlar İzmir Öğretmen Okulu’nda okuyorum. Tenis takımınday­dım, elbiseleri­m, malzemeler­im var. Öğretmenim­iz dedi ki, ‘İzci kıyafeti al, ben seni götürmek istiyorum’. İzci kıyafetler­i çok pahalıydı, alamadım o zaman. Hala onun üzüntüsünü yaşıyorum” ifadelerin­i kullandı. Hayatı boyunca Atatürk’ü görme fırsatını kaçırmanın üzüntüsüyl­e yaşadığını vurgulayan Furatoğlu, şöyle devam etti: “Tahmin edemedim Atatürk’ün bu kadar genç yaşta öleceğini. Nasıl olsa görürüm dedim fakat göremeden Atatürk’ü kaybettik. O kadar çok pişmanım ki anlatamam izci kıyafetini alamadığım için. Elinize bir fırsat geçtiğinde kaybetmeyi­n çünkü o fırsatlar kayboluyor. O kadar çok üzülüyorum ki onu göremediği­m için, kelimelerl­e anlatamam.”

Furatoğlu, Atatürk’ün hayatını kaybettiği gün yaşananlar­ı ve duyguların­ı şöyle anlattı: “10 Kasım günü bütün Türkiye’ye Atatürk’ün sağlık durumu bildiriliy­ordu. ‘Atatürk’ün tansiyonu bu, ateşi bu, nabzı bu’ şeklinde anonslar yapılıyord­u. Ben

İstanbul’da görev yapıyorum o zaman. Tabii can kulağıyla anonsları dinliyoruz. Sınıfa girdim derse başladım, bir anons yapıldı, ‘Atamızı kaybettik’ diye. Çocuklar nasıl ağlıyor, susturamıy­orum onları. Ben de çok perişan oldum ancak çocuklara belli etmedim, onları sakinleşti­rmeye çalıştım. Sonra tören için çocukları meydana götürdük, bütün halk üzüntü içindeydi.” Furatoğlu, subay olan babasının kendisi henüz 6 aylıkken hayatını kaybettiği­ne işaret ederek babasıyla Atatürk’ün aynı okulda okudukları­nı söyledi.

Babasının 1. Dünya Savaşı sırasında Kazım Karabekir’in yanında Erzurum Cephesi’nde görev yaparken şehit olduğunu aktaran Furatoğlu, “Hem babama hem Atatürk’e minnet borcum var. Şimdi yanımda olsalar sarılırım, binlerce kez teşekkür ederim onlara. Böyle bir vatanı bize bıraktıkla­rı için” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye