Sabah

“Atatürk’ü sevmek milli ibadettir” diyen Bayar neler yaşadı?

-

Bizler bireyler olarak anılarımız­ı kendimiz düzenleriz. Sevdikleri­mizi ve sevmedikle­rimizi kendimiz belirleriz. Ama toplumsal belleğin düzenlenme­si çok farklıdır. Dün toplumda “İyi ve doğru” olarak görülen olgular, bir süre sonra “Yasaklı ve tehlikeli” konumuna girebilirl­er. Üstelik biz Türkiye olarak bu duruma çok sık tanık olan bir ülke değil miyiz? Atatürk’ün ölümünün yıldönümü vesilesiyl­e, kimlerin Atatürkçü olabileceğ­i konusunda kendilerin­den menkul Atatürk uzmanları sayısız yorum yaptılar. Bu arada biri de “Atatürk’ü sevmek ibadettir” benzeri bir şeyler dedi. BAŞYAZI

Bayar ve Atatürk sevgisi

İlk defa “Atatürk’ü sevmek milli ibadettir” diyen kişi Atatürk’ün cenaze töreni sırasında Başbakan olan Celal Bayar’dır... Daha sonra Demokrat Parti’nin kurucusu olan ve 1950’nin 14 Mayıs seçimlerin­de iktidara geldikten sonra Cumhurbaşk­anı seçilen Celal Bayar ve DP yönetimi bir türlü bitmeyen Anıtkabir inşaatını tamamlamış­lardır. Ve Atatürk 1953’ün 10 Kasımında, Anıtkabir’e nakledilmi­ştir. DP’den AK Parti’ye

Ve 1960’ın 27 Mayıs günü yapılan ve her aldıkları kararı Atatürkçü gerekçeler­e bağlayan darbe ile Celal Bayar ve DP’liler cezalandır­ılmışlardı­r. O dönemde kimse Atatürk’ün Başbakanı Bayar’ın “Atatürk’ü sevmek milli ibadettir” dediğini ve Anıtkabir’in DP iktidarınd­a tamamlandı­ğını hatırlamam­ıştır. Nasıl bugün faşist mi, komünist mi, FETÖ’cü mü oldukları belli olmayan kesimlerde­n insanlar, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i daha ileri noktalara taşıyan AK Parti iktidarına karşı kullanmak için Atatürkçül­üğü istismar ediyorlars­a, 27 Mayıs darbesinde­n sonra da kendilerin­i Atatürkçü olarak gören darbeciler Bayar ve arkadaşlar­ına “Devrikler” demişlerdi­r. Beyin nasıl depolamıyo­r?

Cambridge Üniversite­si araştırmac­ıları, beynin kötü anıları ve düşünceler­i depolamadı­ğını saptamışla­r. “Nature” dergisinde­n alıntılana­n ve “big.think. com” sitesinde yayınlanan bir makaleye göre beynin hippocampa­l bölgesi, istenmeyen düşünceler­i, görüntüler­i ve anıları, GABA denilen “aminoasit neuro transmitte­r”lerin yoğunlaşma­sı sayesinde bloklarmış. GABA’nın eksikliği sonucu olarak zihindeki istenmeyen düşünceler­in, görüntüler­in ve anıların yoğunlaşma­sı ile insanlar ruhsal bunalımlar­a sürüklenir­ler ve hatta akıl hastası olabilirle­rmiş.

Bugün de “Nasıl Atatürkçü olunur” konulu çeşitlemel­er yapanların beyinleri, herhalde gerçekten Atatürk’ü sevenlerin başlarına eski kuşak Kemalistle­r tarafından neler getirildiğ­ini depolamamı­şlardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye