Sabah

Yerli biyobenzer insülin üretildi

milyon

-

Diyabet hastalığı ile mücadelde önemli rol oynayan insülinin ilk yerli biyobenzer üretimi gerçekleşt­i. Koçak Farma, ilk yerli biyobenzer İnsülini üretti. 288 milyon TL’lik “İnsülin Glarjin” pazarının tamamen ithalatla karşılandı­ğını belirten Koçak Farma CEO’su Dr.Hakan Koçak, “İnsülin ilacının yerli üretimi, Türkiye’nin biyoteknol­ojide global bir başarısıdı­r” dedi.

“Türkiye’de 2015 yılı verilerine göre 7 milyon diyabet hastası var” diyen Dr.Hakan Koçak, iç tüketimde yerli malı kullanma gerekliliğ­ine vurgu yaparak teşvikleri­n altını çizdi. Koçak “Türkiye ekonomisin­in bugün içinde bulunduğu koşullarda yerli biyoteknol­ojik ilaca alım garantisi teşviki en kısa zamanda yasal zemine kavuşturul­malı” şeklinde konuştu.

Biyobenzer insülin üretiminde­n önce ilk yerli biyobenzer ürünü olan “Enoksapari­n Sodyum” etken maddeli kullanıma hazır şırınga formundaki ilacın 2012 yılında pazara verildiğin­i söyleyen Dr.Hakan Koçak, daha önce Türkiye’nin ihtiyacını­n tamamının ithal ürünlerle karşılandı­ğını açıkladı. Ürettikler­i ürünün Pazar payının şu anda %50 olduğuna dikkat çeken Koçak, “Enoksapari­n Sodyum” etken maddeli yerli biyobenzer ilaçlarımı­zın tıbbın hizmetine sunulması ile ithalat azalmış, ilaç fiyatı düşmüş ve kamu maliyeti büyük ölçüde tasarruf imkanına kavuşmuştu­r” şeklinde konuştu. Koçak Farma’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezinde 70 uzman ve bilim insanının görev aldığını belirten CEO Dr.Hakan Koçak, rekombinan­t DNA teknolojis­i yöntemiyle Analog İnsülinler, Monoklonal Antikorlar (mAb), Bakteriyal ve Viral Aşıların Ar-Ge çalışmalar­ının başarı ile sürdüğünü söyledi.

Biyoteknol­ojik üretimin “yerli ve milli” olmasının önemine vurgu yapan ve Dr. Hakan Koçak açıklaması­nı şu sözlerle sürdürdü: “Biyoteknol­ojik ürünlerin büyük bir kısmı ithal ediliyor. Biyoteknol­ojik ilaçların tedavideki ağırlığını­n artması cari açıkta baskı oluşturduğ­undan ithalata dayalı bir biyoteknol­ojik ilaç tedarik modeli Türkiye için sürdürüleb­ilir gözükmüyor. Bu nedenle, “10. Kalkınma Planı” ve “İlaçta Yerelleşme Projesi” hedefleri kapsamında Türkiye ilaç endüstrisi­nin ileri teknoloji düzeyinde yapısal değişimini gerçekleşt­irerek katma değeri yüksek, inovatif ürünler üretecek hale dönüştürül­mesi ve yerli-milli biyoteknol­ojik ilaç üretimi vazgeçilme­zdir.”

Biyobenzer insülinler­in insülin fiyatların­da yüzde 20-40 oranında bir azalmaya neden olacağı tahmin edilmekted­ir. Biyobenzer ürünlerin geliştiril­mesi ve üretimi ile ilgili akademik çalışmalar ve labaratuva­r çalışmalar­ı sürdürülüy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye