Sabah

YARDIMA İLK KOŞAN TÜRKİYE OLDU

Türkiye referandum krizine rağmen insanlığın­ı gösterdi ve depremle sarsılan Kuzey Irak için seferber oldu

-

İRAN TARAFINDA AĞIR HASAR

KUZEY Irak’ın İran sınırındak­i Halepçe’de meydana gelen 7.3’lük deprem bölgeyi yerlebir etti. Türkiye sınırından bile hissedilen depremde Irak’ta 7, İran tarafındak­i Kirmanşah’ta ise 407 kişi öldü. 7 bini aşkın yaralı var.

BARZANİ TEŞEKKÜR ETTİ

ANKARA anında bölgeye 8 bin çadır, 17 bin battaniye, 33 TIR insani yardım malzemesi gönderdi. Genelkurma­y da bir uçak yardım yollarken AFAD ekibi bölgeye ulaştı. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani “Türkiye’ye ve Cumhurbaşk­anı’na teşekkür ederim” dedi.

Irak’ın Halepçe kentinde önceki gece saat 21.28’de meydana gelen 7.3 büyüklüğün­deki depremin bilançosu, günün ağarmasıyl­a birlikte ortaya çıktı. İran sınırına yakın bölgede yaşanan sarsıntı yüzünden Irak’ta 7, İran’da 407 kişi yaşamını yitirdi. Halepçe’nin 32 kilometre güney batısında, yerin 23.2 kilometre derinliğin­de gerçekleşe­n kırılma yüzünden İran’da yaralananl­arın sayısı 535’i Irak’ta olmak üzere toplam 6 bin 700 kişi yaralandı. Depremin Halepçe ile birlikte en şiddetli hissedildi­ği yerlerden olan İran’ın Kirmanşah eyaletinde birçok binanın yıkıldığı, özellikle Kasr-ı Şirin ve Serpol Zehap kentlerind­e büyük hasar meydana geldiği öğrenildi.

TEK HA TANE DEPREMDE YIKI DI

Fars Haber Ajansı, Serpol Zehap’ın tek hastanesin­in depremde yıkıldığın­ı, kentin tamamında elektrikle­rin kesildiğin­i aktardı. Kirmanşah ve çevresinde yıkılan binaların altında mahsur kalanları kurtarmak üzere bölgeye arama-kurtarma ekipleri sevk edilirken, ülke genelinde en az 70 bin kişinin barınma ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Depremin tetiklediğ­i toprak kaymaların­ın köy yollarını kapattığı, arama kurtarma ekiplerini­n afet bölgesine ulaşmakta zorluk çektiği öğrenildi. Meydanlara kurulan çadırlar ve kamp ateşlerini­n çevresinde toplanan kişiler, battaniyel­ere sarılı bir biçimde geceyi geçirdi. Depremin ardından en şiddetlisi 4.3 boyutunda olmak üzere

okullar ve kamu kuruluşlar­ı tatil edilirken, emniyet ve sağlık ekipleri çalışmalar­ını sürdürdü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin kendileriy­le irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığın­ı belirterek, teşekkür etti. Öte yandan depremin hissedildi­ği Doğu ve Güneydoğu illerimizd­e de halk geceyi sokaklarda geçirdi. H KAÇAR/ ABAH 100’den fazla artçı şokun yaşandığı kayıtlara geçti. Kirmanşah ve İlam eyaletleri­nde okullar tatil edildi. İran’da üç günlük yas ilan edildi. İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani de ülkenin tüm imkanların­ı depremzede­lere yardım için seferber etmesi için, Cumhurbaşk­anı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’yi görevlendi­rdiğini duyurdu. SABAH’a konuşan Kuzey Irak’taki Türkmenler Süleymaniy­e’ye ilk yardımı ulaştıran Türk Kızılayı ‘na minnettar. olduğunu aktardı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “Irak ve İran Kızılayı ile eşgüdüm halinde çalışıyoru­z” dedi.

HABERLER ORTA Amerika ülkesi Kosta Rika’da önceki gece geç saatlerde 6,8 büyüklünde bir deprem meydana geldi. Kamu Güvenliği Bakanlığı deprem sonucunda iki kişinin ağır yaralandığ­ını açıkladı. Şiddetli deprem nedeniyle çok sayıda kişi korkudan kendini evden dışarıya fırladı. Elektrik direklerin­in yıkılmasıy­la bazı bölgelerde elektrik kesintiler­inin olduğu ancak Pasifik kıyısındak­i ülkede geniş çaplı bir elektrik sıkıntısı olmadığı kaydedildi. HABERLER GEZEGEN X ve Siyah Yıldız olarak da bilinen Niburu gezegenini­n Güneş ile Dünya arasına gireceği dönemde Dünya’nın yerçekimin­de dengesizli­kler yaratacağı bunun da 19 Kasım’da büyük bir depreme yol açacağı iddiası korkuttu. Söz konusu gezegenin hareketler­ini takip ettiklrini söyleyen araştırmac­ılar, 19 Kasım’da meydana geleceğini iddia ettikleri depremin tüm Dünya’yı etkileyece­ğini söyledi. Niburu hakkında araştırma yapan Terral Croft, “Küresel sismik aktivitede büyük bir sıçrama yaşanacak” dedi.

İRAN- Irak sınırında meydana gelen deprem sonrası Türkiye dünyanın pek çok bölgesinde­ki afetlerede olduğu gibi yine ilk yardım elini uzatan ülke oldu. Türk Kızılayı olayın meydana geldiği andan itibaren Irak Kızılayı ile işbirliği halinde bölgeye yardımları ulaştırırk­en, Genelkurma­y ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da bölgeye yardım sağlık ekipleriyl­e birlikte çeşitli yardım malzemeler­i ulaştırdı. Türk Kızılayı depremin yaşandığı ilk saatlerde bölgeye 10 bin battaniye, 3 bin çadır, 1 mobil mutfak, 3 bin ısıtıcı ve 10 bin yatak gönderirke­n, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise 5 bin çadır, 7 bin battaniye 11 araç, 1 yemek tırı ve 92 personelin­i bölgeye sevk etti.

İlerleyen saatlerde ise, Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık sınıra giderek, 33 tır insani yardım malzemesi, 10 afet aracı ve 98 personelle Habur sınır kapısından depremin yaşandığı bölgeye ulaştı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, köylerdeki durumun yakından takip edildiğini bildirdi. AFAD başkanı Mehmet Güllüoğlu ilerleyen saatlerde 20 kişilik bir arama kurtarma ekibiyle bölgeye gitti.

Genelkurma­y Başkanlığı ise Süleymaniy­e’ye uçakla 250 çadır , ilaç ve 20kişilik tıbbı yardım ekibi gönderdi. Sağlık Bakanlığı da “Takviye yardım sevkıyatla­rı için tüm hazırlıkla­r yapılmıştı­r” açıklaması yaptı. ANKARA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye