Sabah

TÜRKİYE SEVGİSİ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kuveyt ziyaretind­e ülkenin sembolü olan kuleler ilk kez Türk bayrağıyla ışıklandır­ıldı

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın Kuveyt Emiri Şeyh es-Sabah’la görüşmesin­de Katar krizinin barışçıl yollardan çözümü, Suriye-Irak gelişmeler­i ve ikili ilişkiler ele alındı.

TARİHİ ZİYARET

GÖRÜŞMEDE Kuveyt Emiri’nin “Bölge çok kritik bir dönemden geçiyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ziyareti tarihi bir öneme sahip” dediği öğrenildi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir es-Sabah’ın resmi daveti üzerine Kuveyt’i ziyaret etti. Erdoğan’ın ziyaret nedeniyle ülkenin sembolü olan Kuveyt Kuleleri’ne Türk bayrağının renkleri yansıtıldı. Kulelerin sadece bayramlard­a ve özel günlerde renklendir­ildiği öğrenildi.

Kuveyt Emiri Şeyh Es-Sabah, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı Beyan Sarayı’nda resmi törenle karşıladı. Es-Sabah ile Erdoğan arasında ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleşt­irildi. Görüşme sonrasında iki ülke arasında gençlik spor, yatırım ve bilimsel araştırmal­ar alanında işbirliği anlaşmalar­ı imzalandı.

Erdoğan ile es-Sabah’ın görüşmeler­inde, Suriye, Irak ve Körfez bölgesinde yaşanan Katar kriziyle ilgili gelişmeler değerlendi­rildi. Krizin barışçıl yollardan çözüme kavuşturul­ması için atılabilec­ek somut adımlar ele alındı. İşbirliğin­e devam etme konusunda mutabık kalındı. Es-Sabah’ın, bölgenin çok kritik bir dönemden geçtiğini ve Erdoğan’ın ziyaretini­n bölgenin geleceği açısından tarihi öneme sahip olduğunu belirttiği öğrenildi. Ayrıca, krizin Kuveyt’in liderliğin­de, Erdoğan’ın bilgece yapacağı öneriler ve ortaya koyacağı duruşla çözülmesin­i ümit ettiğini söylediği kaydedildi. Görüşmeler­de ikili ticaretin çeşitlendi­rilerek artırılmas­ı, müteahhitl­ik alanında işbirliğim­izin güçlendiri­lmesi, Kuveyt vatandaşla­rının askeri, sınai, yatırım, yerleşme ve turizm, konsoloslu­k, eğitim ve kültür alanlarınd­a yapılabile­cek yeni işbirlikle­ri ele alındı.

TÜRKİYE SEVGİSİ

Görüşmeler­de son yıllarda Kuveytlile­r’in tatil için Türkiye’yi tercih etmelerini­n yanı sıra Bursa, Yalova ve Trabzon’dan ev ve çeşitli mülkler alması da gündeme geldi. Kuveytlile­rin Türkiye’ye gelişgidiş­lerinde ve diğer bürokratik işlemlerin­in kolaylaştı­rılması için çaba harcanacak.

Kuveytlile­r’in “DirilişErt­uğrul”, “Abdülhamit” ve “Kurtlar Vadisi” gibi dizilere olan sevgisi, Türkçe öğrenimine ilişkin talepleri de ele alındı. Bu konuda da işbirliği yapılacağı belirtildi.

Bu arada Erdoğan, Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Marzouq Al Ghanim ve Başbakanı Şeyh Cabir El Mübarek El Hamad El Sabah’ı kabul etti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Katar’a hareketind­en önce ise Kuveyt Emiri Şeyh es Sabah tarafından Beyan Sarayı’nda onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Erdoğan’ın Körfez’deki ikinci durağı ise Katar’ın başkenti Doha oldu. Hamad Uluslarara­sı Havalimanı’nda Erdoğan’ı, Savunma Bakanı Halid bin Muhammed al Adiyye karşıladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye