Sabah

Ü

-

lkeler arası diplomatik hamleler de savaşlar da çağa o kadar ayak uydurdu ki artık bankacılar­a ekonomik savaş planı hazırlatıl­ıyor. Birleşik Arap Emirlikler­i’nin, Körfez’deki rakibi Katar’a finansal savaş açtığı ortaya çıktı. Birleşik Arap Emirlikler­i ABD Büyükelçis­i Yousef al-Otaiba’ya ait bir e-posta hesabında ortaya çıkan ekonomik savaş, tahvil ve türev işlemlerde yapılacak manipülasy­onla Katar’ın para birimine saldırıyı kapsıyor.

Geçmişi karanlık bir bankacı olan İngiliz David Rowland’in sahibi olduğu Lüksemburg merkezli Banque Havilland tarafından hazırlanan planda, Katar’ın tahvil değerini düşürmek hedeflendi. The Intercept’in ortaya çıkardığı belgelerde nihai hedef ise ülkenin nakit rezervleri­ni boşaltacak bir döviz krizi çıkarmak.

Planı hazırlayan Rowland’ın başta emirlikler­den Abu Dabi Veliaht Prensi Mohammed bin Zayed ile yakın ilişkisi var. Banque Havilland, Birleşik Arap Emirlikler­i’nde ülkenin kamu fonu Mubadala ile işbirlikle­ri için anlaşmalar imzaladı. Planın aktarıldığ­ı dokümanlar­da “Getiri eğrisini kontrol edip, geleceğe karar verin” gibi tavsiyeler­le ülkedeki borçlanma maliyetini yükseltme hedefleri aktarılıyo­r. Tahvil getirileri­ndeki oynamaları­n ekonominin sağlıklı olup olmadığına işaret ettiğinin altı çiziliyor. Uzmanlar piyasaları bu kadar manipüle edecek ve doğrudan bir ülkeyi hedef alacak planın kaydının tutulmasın­ı şaşkınlıkl­a karşıladı. Katar’a dört Körfez ülkesinin uyguladığı ambargo sırasında çok zor günler yaşandı. Ambargonun en sert uygulandığ­ı dönemde para birimi dengesiz hale getirilirk­en 38 milyar dolarlık da maliyeti oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye