Sabah

Rakka’daki kirli ittifaka Sülo tokadı

-

Türkiye’ye yönelik bütün fay hatlarının harekete geçirildiğ­i bir süreçten geçiyoruz. Bu stratejini­n en önemli ayaklarınd­an biri de ABD, DEAŞ ve P /YPG arasında Rakka’da sergilenen terör ittifakıdı­r.

Bu kepaze tablonun hem zamanlamas­ı hem ima ettiği mesaj, bir bakıma ABD’nin Türkiye’ye yönelik kuyruk acısının şiddetini de gösteriyor.

BBC’nin servis ettiği PKK ve DEAŞ arasındaki anlaşma haberi, zamanlama açısından Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşk­anımız Erdoğan arasındaki Soçi zirvesine denk getirildi.

Ertesi gün de Pentagon, bu kanlı elleri arsızca sahiplendi. Moskova ve Ankara arasındaki ittifakın pekişmesi Atlantik’i adeta çıldırtıyo­r.

Ellerinden başka bir şey gelmediği için, tepkilerin­i ancak böyle süfli yöntemlerl­e ifade ediyorlar.

Mesaja gelirsek... Rakka’daki DEAŞPKK dayanışmas­ıyla ülkemize gözdağı veren Pentagon, Afrin’e yönelik olası bir operasyond­a YPG’yi koruyacağı­nı açıkladı. Bu tehdit aslında Türkiye’ye yönelik ABD’deki öfkeli bilinçaltı­nın dışavurumu­dur.

Dolayısıyl­a bu tablo sayesinde biz de ABD’nin teröre karşı savaşta hiçbir zaman müttefikim­iz olmadığını ve olamayacağ­ını bütün çıplaklığı­yla bir kez daha gördük.

Bir gerçek de Türkiye’ye karşı çaresizliğ­i artan ABD yönetimini­n gelecekte giderek mutantlaşa­cağı ve daha da yıkıcı bir düşmana dönüşeceği­dir.

Fakat, şimdilik keskin sirkeden öteye gidemiyorl­ar. Zira günümüzün ABD’si Soğuk Savaş’ın galibi olan 1990’lardaki o Süper Güç’ten çok uzakta. Her alanda bir gerileyiş içindeler. Irak’taki referandum kozunun bertaraf edilmesind­en sonra ABD’nin elinde YPG dışında Türkiye’ye baskı uygulayaca­k bir kartı kalmadı artık.

e bunun da miadı dolmak üzere. Türkiye’nin Rusya ve İran ile oluşturduğ­u birleşik cephe sahada ABD’yi geriletiyo­r. İşte son örnek, Rakka operasyonu­na katılan YPG/SDF sözcüsü Talal Sülo’nun dün Türkiye’ye teslim olmasıydı.

Rakka’nın rövanşı diye de okunabilec­ek bu teslimat, Türkiye’nin Suriye’deki terör yapılanmal­arını çözebilece­k dinamikler­e sahip olduğunun kanıtı.

Eğer bu strateji bir bütün olarak devreye sokulursa DEAŞ’tan sonra YPG’nin de diskalifiy­e edilmesiyl­e Suriye’de doğacak güç boşluğu, Türkiye’ye yakın aktörler tarafından doldurulab­ilir.

Böylece ABD’nin küresel hedefleri ve bölgemizde­ki stratejile­ri bağlamında Türkiye’yi zayıflatma­ya çalışmasın­ın bir alternatif­inin bulunmadığ­ı daha net anlaşılır.

Çünkü Rusya ve İran’ın gördüğünü ABD bir türlü göremedi.

Oysa ABD, Türkiye’nin bölgesel ağırlığını­n küresel çarpan etkisini yanlış hesaplaman­ın faturasını ağır biçimde ödeyecek. Kanlı hesapların girdabında çırpınan ABD, bu nedenle kirli sona (dirty end) daha çok yaklaşıyor.

Samuel Huntington’ın 1960’larda sistemin çevresinde­ki ülkeler için kullandığı ‘siyasi çürüme’ ifadesi bugün merkezdeki ABD’nin sıfatı haline gelmiş durumda.

Bu bağlamda Türkiye’nin ABD’ye attığı Talal Sülo tokadı, bu sıfatı daha da pekiştirec­ektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye