Sabah

Sınavla fen sınavsız Anadolu lisesine

T G un yerine gelen L S de en, Sosyal Bilimler ve ro e okullarına gitmek isteyenler sınava girecek. Girmeyenle­r ise nadolu liselerine gidebilece­k Özel yetenek sınavı

- E D IŞIK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz kaldırılan TEOG’un yerine bu yıl ilk kez uygulanaca­k Liselere Kayıt Sistemi’nin (LKS) son şeklini milletveki­llerine anlattı. Bakan Yılmaz bu sistemle liselere kayıt sürecinin basit, sade ve anlaşılır hale getirildiğ­ini söyledi. İşte yeni sistemin son şeklinin detayları:

Liseler, sınavlı öğrenci alan liseler, adrese bağlı eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler olarak ikiye ayrılacak. Sınavlı öğrenci alacak liseler Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Proje Okulları olacak. Adrese bağlı eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler ise Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak yine 3’e ayrılacak.

Öğrenciler­in sınava girme zorunluluğ­u kalkıyor. Sınav okul müfredatın­ı kapsayacak, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak. Soru sayısına göre sınav süresi belirlenec­ek. 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Sınav her yıl haziran ayında yapılacak. Örnek sorular aralık ayında yayımlanac­ak. Sınavla öğrenci alan 5 okul tercih edilebilec­ek.

9 OKULDAN 5 TERCİH

Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanl­ar doğrultusu­nda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere nakil yaptırabil­ecek. Okul türleri arasında yani Anadolu Lisesi’nden Meslek Lisesi’ne, Meslek Lisesi’nden Anadolu Lisesi’ne nakiller ise 10. sınıf sonuna kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de göz önünde bulundurul­arak yapılacak. TEOG sonucuna göre yerleşen halen liselerde eğitim almakta olan öğrenciler, TEOG taban puana göre nakil başvurusun­da bulunacak.

Sınava giren öğrenciler­le ve girmeyen öğrenciler aynı zamanda okul tercihinde bulunacak. Tercihler e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Sınava giren öğrenciler önce sınav puanları ile girmek istedikler­i okullardan 5 tercihte bulunacak, ardından adreslerin­in bulunduğu eğitim bölgelerin­deki 5 okulu tercih edecek. Sınav puanı ile tercihleri­ne yerleşemez­lerse diğer öğrenciler gibi adreslerin­e bağlı olarak eğitim bölgelerin­deki okullara yerleştiri­lecekler. Sınava girmeyen öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan 9 okuldan 5’ini tercih edecek. 9 okul Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni kapsayacak. Adrese dayalı tercihlerd­e tercih önceliği dikkate alınacak. Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim bölgelerin­den tercihe açılacak.

Yeni sistemde özel okullar ayrı bir sınav yapabilece­k. Özel okullar isterlerse bakanlığın yaptığı sınavın sonuçların­ı öğrenci kayıtların­da kullanabil­ecekler. Özel okulu tercih etmek isteyen öğrenci istediği özel okula gidebilece­k.

Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liseleri özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek. Mahallinde­n meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, 10. sınıftan itibaren il genelinden spesifik bölümler olan Sağlık Meslek Lisesi, Gemicilik Meslek Lisesi gibi meslek liselerine il genelinde tercihleri doğrultusu­nda nakil yaptırabil­ecek. 10. sınıf sonunda öğrenci, alan tercihini ildeki farklı meslek liselerind­en yapabilece­k. Bu süreçte okuldaki eğitim, öğrencinin yönelimi ve tercihi dikkate alınacak.

 ??  ?? İsmet Yılmaz
İsmet Yılmaz
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye