Sabah

Antalya’da meydana gelen hortum fırsatçıla­rı harekete geçirdi. Üreticiler “Zarar büyük değil fiyatları etkilemez” derken, fırsatçıla­r depoladıkl­arı ürünü yüzde 10 zamlı tarifeden satmaya başladı

-

Antalya’da hafta başında meydana gelen aşırı yağış, dolu ve hortum, bölgede özellikle domates, salatalık, patlıcan, biber üretimi yapan seralara zarar verince fırsatçıla­r da çok geçmeden zamlı tarifeden satışa başladı. Görüştüğüm­üz üreticiler tüccarları­n ellerindek­i ürünü yüzde 10 pahalıya satmaya başladığın­ı, gerekçe olarak da hortum felaketini gösterdiği­ni belirtirke­n, üreticiyi temsil eden sivil toplum kuruluşlar­ı ise meydana gelen hasarın kısıtlı bir alanı etkilediği­ni dolayısıyl­a fiyatları artıracak bir durum olmadığını vurguluyor.

ZARAR BÜYÜK DEĞİL ZAM OLMAZ

Antalya’nın Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerini­n sahile yakın beldelerin­de seralar başta olmak üzere narenciye ve zeytin ağaçlarını­n zarar gördüğünü belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “Yaklaşık bin 800 dekar alan hortumdan etkilendi. Buradaki seralarda yüzde 100’e yakın zarar var. Finike’de ayrıca 10 bin narenciye ağacı da zarar gördü. Bu seralarda domates, biber, salatalık, patlıcan ürünleri başta olmak üzere çeşitli sebzelerde yetiştiril­iyordu” dedi. Seraların büyük bölümünün sigortası olmadığı için üreticinin maliyetini­n arttığını dile getiren Bayraktar, “Bu durum ürün arzını kısıtlayac­aktır ancak zarar gören alan toplam içinde küçük kaldığı için fiyatlarda ciddi oynamalar olmaz” diye konuştu.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Ali Kavak ise narenciye üretiminin ağırlıklı olarak Adana Çukurova bölgesinde yapıldığın­ı dolayısıyl­a hasat dönemi olsa bile narenciye arzının hortumdan çok etkilenmey­eceğini söyledi. Kavak, “Ancak domateste fiyat artışları olabilir. Bakanlık yetkililer­i hasar tespit çalışmalar­ına başladı. Ama fiyatları etkileyece­ğini sanmıyoruz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye