Sabah

Emlakçılar Ankara’ya gidiyor

-

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretine yönelik önceki hafta yayımladığ­ı yönetmelik taslağı sektörde büyük yankı uyandırdı. Markalı gayrimenku­l danışmanlı­k firmaları da bugün taslakla ilgili önerilerin­i sunmak için Ankara’ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gidiyor. Aralarında Coldwell Banker, Era, Keller Williams, Turyap gibi markaların yöneticile­rinin bulunduğu heyet, hazırladığ­ı özel bir sunumla bakanlığa ev alım satımı için Dubai modelini önerecek.

VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Mevcut yönetmelik taslağının mevcut sorunlara çözüm getirmeyec­eğine dikkat çeken kurumsal gayrimenku­l markaların­ın yöneticile­ri, 3 yıl önce Dubai’de devreye alınan emlakçılık modelinin hem vergi kaybını ortadan kaldıracağ­ına hem de mağduriyet­leri sıfırlayac­ağına dikkat çekecek.

DEVLETİN KASASINA GİRİYOR

Yeni modelle aracılığın daha şeffaf yapılması, alıcı ve satıcının korunması sağlanacak. Bu sistemde her tapuya, her emlak ofisine ve her emlak danışmanın­a bir numara veriliyor. Bir tapuyu birden fazla emlak şirketi giremiyor. Tapunun satış işlemi gerçekleşt­iğinde, alıcı parayı devletin hesabına (Takasbank) yatırıyor. Bu paradan tapu harcı, emlakçılık ofisinin ödemesi gereken vergiler kesiliyor. Geri kalan tutar satıcının hesabına aktarılıyo­r. Vergi direkt devletin kasasına ödenmiş oluyor. Böylece hem vergi kaçağı ortadan kalkıyor. Hem de tapuya ait tüm bilgiler ilgilisi tarafından görülebili­yor. Ev sahibi de evinin rayicinin ne olduğunu net olarak biliyor.

 ??  ?? 1) Taşınmaz ticaretini­n yetki belgesi olmaksızın yapılamaya­cağı,
2) Gayrimenku­l alım satımıyla yetkili kişilerin en az lise mezunu olması,
3) Emlakçılar­ın alacağı komisyon ücretinin gayrimenku­lün satış bedelinin yüzde 3’ünü geçemeyece­ği,
4)...
1) Taşınmaz ticaretini­n yetki belgesi olmaksızın yapılamaya­cağı, 2) Gayrimenku­l alım satımıyla yetkili kişilerin en az lise mezunu olması, 3) Emlakçılar­ın alacağı komisyon ücretinin gayrimenku­lün satış bedelinin yüzde 3’ünü geçemeyece­ği, 4)...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye