Sabah

Da Vinci tablosuna 450 milyon dolar

İtalyan ressam Leonardo da Vinci’nin “Salvador Mundi” (Dünyanın Kurtarıcıs­ı) adlı İsa Peygamber tablosu, New York’ta düzenlenen müzayede de 450.3 milyon dolara satılarak rekor kırdı

-

İTALYAN ressam Leonardo da Vinci’nin ‘Salvador Mundi’ (Dünyanın Kurtarıcıs­ı) adlı İsa Peygamber tablosu, New York’taki müzayedede 450.3 milyon dolara satıldı. Bu rakam, bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar olarak tarihe geçti.

16 . yüzyılda yaşamış olan ünlü İtalyan ressam ve bilim insanı Leonardo da Vinci’nin Salvador Mundi (Dünyanın Kurtarıcıs­ı) adlı İsa Peygamber tablosu, düzenlenen açık artırmada 450.3 milyon dolara satılarak rekor kırdı.

500 yıllık eser, ABD’nin New York kentinde düzenlenen müzayedede satıldı.

450.3 milyon dolarlık satış tutarı, bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar.

Dünyanın en büyük müzayede firmaların­dan biri olan Christie’s tarafından düzenlenen açık artırmanın sonlanması­yla birlikte, müzayede salonundak­iler satışı alkışlamay­a başladı.

1519’da ölen Leonardo da Vinci’nin 20’den az eseri günümüze kadar gelebilmiş durumda.

Da Vinci’nin, özel bir koleksiyon­a gidecek olan “Dünyanın Kurtarıcıs­ı” tablosunu 1505 yılından sonra yaptığı düşünülüyo­r.

Açık artırmada verilen son teklif fiyatı 400 milyon dolar oldu. Müzayede ücretleriy­le birlikte tablonun satış fiyatı 450.3 milyon dolar olarak belirlendi.

60 DOLARA SATILMIŞTI

Açık artırmayı kazanan kişinin kimliği açıklanmad­ı. Telefonlar üzerinden yürüyen teklif açık artırma süreci neredeyse 20 dakika sürdü.

Tabloda İsa Peygamber bir eli havada, diğer elinde ise cam bir küre tutarken tasvir ediliyor.

Tablo 1958’de Londra’da düzenlenen bir açık artırmada 60 dolara satılmıştı. O yıllarda tablonun Leonardo da Vinci’ye değil, ünlü ressamın eserlerind­en esinlenen birisine ait olduğu sanılıyord­u.

BBC Sanat Muhabiri Vincent Dowd, bugün dahi “Dünyanın Kurtarıcıs­ı” tablosunun da Vinci’ye ait olmadığını düşünen kesimler olduğunu söylüyor.

Ancak müzayede şirketi Christie’s eserin orijinal bir da Vinci tablosu olduğunu ifade ediyor ve tabloyu “21. Yüzyılın en büyük yeniden keşfi” olarak tanımlıyor.

Tablo 2005’te yeniden ortaya çıkmış ve “Kayıp Leonardo” lakabı takılmıştı.

Dört yıl önce tablo açık artırma olmaksızın özel bir satışta bir Rus koleksiyon­cu tarafından 127.5 milyon dolara alınmıştı.

 ??  ??
 ??  ?? 500 yıllık eser bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutara alındı.
500 yıllık eser bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutara alındı.
 ??  ?? 20 dakika süren açık artırmayı kimin kazandığı bilinmiyor. Teklif telefonla verildi.
20 dakika süren açık artırmayı kimin kazandığı bilinmiyor. Teklif telefonla verildi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye