Sabah

Garip bir ittifak

-

DÜNYA düzeni, ABD Başkanı Trump tarafından yarını belli olmayan bir belirsizli­k sahnesi haline getirilmiş­tir.

İ çinde bulunduğum­uz dönemin dünya düzeni, ABD Başkanı Trump tarafından yarını belli olmayan bir belirsizli­k sahnesi haline getirilmiş­tir. Trump kendisinde­n önceki başkan Obama’nın yaptığı tüm anlaşmalar­ı yok saymış ve bunların yerine yenilerini de getirmemiş­tir. Özellikle İran’la yapılan ve nükleer araştırmal­arın sınırlandı­rılmasını öngören anlaşmayı yok sayması, Ortadoğu’yu istikrarsı­zlığa gömmüştür.

Kamplaşma hızlandı

Sonuçta Ortadoğu ülkeleri İran’la Suudi Arabistan arasındaki bir savaşın eşiğindeym­işler gibi kamplaşmak­tadırlar. Bunun yanında Şii-Sünni farklılıkl­arı da, Ortadoğu’nun, kriz kaynakları halindedir. İşin en garip yanı da özellikle Arapların yoğun biçimde bu krizlere konu olmalarına rağmen, krizler İsrail’in işine gelmektedi­r. Nitekim dün Kuzey Amerika Yahudi Cemaatleri genel kurul toplantısı­nda konuşan İsrail Başbakanı Netanya+hu, İran’ı Suriye’deki çatışmayı İsrail sınırların­daki konumunu güçlendirm­ek için kullanmakl­a suçlamış.

Netanyahu’nun sözleri

İran’ın Suriye’deki askeri konumunu güçlendirm­ek için ©entrika örgüsü ördüğünü’ iddia eden İsrail lideri, “2nlar, Suriye’yi İsrail’i yok etmek için üs olarak kullanıyor­lar” demiş. Dünya toplumunu İran’ın saldırganl­ığına toplu yanıt vermeye çağıran Netanyahu, “İran nükleer silah elde edemeyecek, Suriye’yi İsrail’e karşı askeri üsse çeviremeye­cek” dedikten sonra İran ile nükleer anlaşmayı gözden geçirmeye hazır olan ABD BAŞYAZI

Başkanı Donald Trump’a övgüler yağdırmış.

Yeni ittifak

Bu tablo içinde yakın yarında olacakları görmek kolaylaşmı­ş bulunuyor. Örneğin Suudi Arabistan’la İsrail’in ittifak halinde Lübnan’ı hedef alan her çeşit saldırganl­ıkları sergileyec­eklerini söyleyebil­iriz. Bu gelişmeye ilişkin ilk olay Hizbullah’la arası iyi olan Lübnan Başbakanı Hariri’nin Suudi Arabistan’da istifa ettirildik­ten sonra adeta rehin tutulmasıd­ır.

Bizim sorunumuz

Trump Amerika’sının bize yansıyan olumsuzluk­larını ise, PKK/PYD’nin silahlandı­rılmasında­n, FETÖ’ye verilen desteğe ve Halk Bankası’nı hedef alan hukuk komplosuna kadar uzatabilir­iz. BELKİ 20-25 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SİPARİŞİ VERSEK, Trump Türkiye’yi de sevmeye başlar. Ama bu silahların Türkiye’ye satılması daha sonra, FETÖ’nün satın aldığı senatörler ve temsilcile­r tarafından Kongre’de engellenir.

PEDUODV#VDEDK FRP WU IDFHERRN FRP PHKPHWEDUO­DV VDEDK

 ??  ?? MHKPHW BAR/AS BAŞYAZI
MHKPHW BAR/AS BAŞYAZI
 ??  ?? 0HKPHW
BAR/A6
0HKPHW BAR/A6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye