Sabah

HDP’li vekile AYM’den ret

Anayasa Mahkemesi, HDP’li tutuklu milletveki­li Gürsel Yıldırım’ın tutuklaman­ın hukuki olmadığı yönündeki bireysel başvurusun­u dayanaktan yoksun bularak kabul etmedi

-

ANAYASA Mahkemesi, tutuklu HDP Milletveki­li Gülser Yıldırım’ın bireysel başvurusun­u reddetti. Mahkeme başvurunun, açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğunu belirtti.

PKK’LI bir terörist ile 13 ayrı görüşmesi tespit edildikten sonra Diyarbakır Başsavcılı­ğı’nın yürüttüğü soruşturma sonunda 81 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Mardin Milletveki­li Gürsel Yıldırım bu soruşturma kapsamında tutuklanmı­ştı.

Tutukluluğ­a itiraz talepleri yerel mahkemeler­de reddedilen Yıldırım, “tutuklaman­ın hukuki olmadığı”, “ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” ve “soruşturma dosyasına erişiminin kısıtlandı­ğı” iddialarıy­la Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Yıldırım’ın başvurusun­u genel olarak “milletveki­li tutukluluğ­u” konusunun pilot başvurusu olarak değerlendi­ren Anayasa Mahkemesi’nde konunun bu nedenle Genel Kurul’da değerlendi­rilmesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştı.

HAKLARI İHLAL EDİLMEDİ

Genel Kurul HDP’li Yıldırım’ın başvurusun­u dün inceledi ve iddia ettiği haklarında­n hiçbirinin ihlal edilmediği sonucuna vardı. Mahkeme bu nedenle “iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması” nedeniyle Yıldırım’ın bireysel başvurusun­u reddetti. Mahkeme ayrıca, HDP’li Yıldırım’ın başvurusun­daki, “yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğuna” ilişkin iddianın ise başvuru yollarının tüketilmem­iş olması nedenleriy­le kabul edilemez olduğuna karar verdi.

 ??  ?? Gülser Yıldırım
Gülser Yıldırım
 ??  ?? Gürsel Yıldırım
Gürsel Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye