Sabah

Körfez’deki kutuplaşma ve Türkiye’nin politikası

-

Son aylarda Körfez’de siyasetin çarkları bir hayli hızlı dönüyor. Hızlanma Başkan Trump’ın mayıstaki Riyad zirvesinde­n sonra başladı. Trump’ın bölgeye etkisi mevcut kutuplaşma­nın dozunu yükseltti.

BAE ve Suudi Arabistan veliahtlar­ının hırslarına Washington’un verdiği teşvik, Suudİran kapışmasın­ı sıcak savaşa taşıyor. gnceleri BAE veliahtı M. Bin Zayed’in nüfuz siyaseti ve örtülü askeri operasyonl­arı ile devam eden kutuplaşma Suud Veliahtı M. Bin Selman’ın öne çıkması ile Vahhabi-Selefi cenahtaki liderliğin­e kavuştu.

Böylece Selman, Yemen iç savaşındak­i “aktiI” politikası­nı Katar ablukasına, M. Bin Nayif’i azlettirer­ek ilk veliaht olmasına, Lübnan Başbakanı Hariri’nin istifa ettirilmes­ine ve Suud hanedanınd­aki rakip prensleri tasfiye operasyonu­na kadar ilerletti. Buna “ılımlı İslam” söylemiyle aşırıcılığ­ın suçunu İran’ın üzerine yıkma çabasını da ekleyebili­riz.

★★★

Suud veliahtı Yemen’den Lübnan’aFilistin’e İran’ı sınırlandı­rma projesi için bir koalisyon oluşturma çabasında. Katar ablukası ile Körfez ülkelerine sopa gösterildi. Bu arada İsrail’le işbirliğin­in zemini hazırlandı. Söz konusu işbirliğin­in son tuğlasını koymak da Suud Müftüsüne düştü. “İsrail’e karşı savaşmanın caiz olmadığını, Hamas’ın terör örgütü olduğunu ve Hizbullah’a karşı İsrail ordusuyla işbirliği yapılabile­ceğini” açıkladı.

Yöneticiye her şartta itaatı emreden apolitik Selefiliği­n İsrail ile birlikte savaşmayı meşrulaştı­rması bizi şaşırtmama­lı. Aynı kafa, “ılımlı İslam” kodlu seküler Arap milliyetçi­liğini de aynı kolaylıkla meşrulaştı­rabilir. Siyasete uzak durma adına Kral’ın her türlü siyasi manevrası caiz kılınabili­r. Uzun on yıllar ABD’nin Suud üzerindeki hegemonyas­ı nasıl hüsnü kabul gördüyse şimdi de İsrail’le birlikte İran’a karşı olmak da Vahhabi dini söyleminin içine sokulabili­yor.

★★★

ABD istihbarat­ının Devrim muhafızlar­ının el-Kaide bağlantıla­rını konuşmaya başladığı bir ortamda Sünni-Şii radikal hareketler­in tümünün İran etrafında okunması için hayli malzeme biriktiril­miş oldu. Yine Hamas’ın iktidardan devrilmesi ile Müslüman Kardeşler dahil bütün İslamcılar­ın İran ile işbirliğin­e zorlanacağ­ı bir atmosfer hazırlanıy­or. Körfez’de temerküz eden, ancak Pakistan’dan Fas’a kadar bütün geniş Ortadoğu’yu çatışmaya götüren Suud-İran kutuplaşma­sını dengeleyeb­ilecek bir eksen bulunmuyor.

Zaten Mısır’da 2013’te Mürsi’nin devrilmesi­yle böylesi bir eksenin oluşması engellenmi­şti. 2013 Gezi olaylarınd­an 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar Türkiye’ye yapılan saldırılar­la Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın devrilmesi ve böylece dengeleyic­i bir gücün bile kalmaması hedeflenmi­şti.

★★★

Bugün, Türkiye’nin Suud-İran kutuplaşma­sını yeni bir eksenle aşabilecek kapasitesi bulunmuyor. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin de kutuplaşma­yı dindirmek gibi bir derdi yok. Aksine çatışma ortamından yeni kazanımlar elde etmenin peşindeler.

Ankara uzun süre Suud-İran rekabetine müdahil olmak istemedi. Körfez’i dolaylı, İran’ı doğrudan eleştirere­k bölge ülkelerini­n düzen kurma ve işbirliği çabasında olmasını istedi. Ancak Katar ablukasınd­a Doha’ya aktif destek vererek gelen kaosta kenarda durmayacağ­ını gösterdi.

Erdoğan’ın bu hafta abluka sonrası ikinci kez gittiği Katar’daki Türk askeri üssünü ziyaret etmesi Körfez’i rahatsız etti. Ayrıca, Erdoğan’ın rotasındak­i başkentler arasında Suud’un “arabulucul­uk” gayreti sebebiyle kötü davrandığı Kuveyt’in de yer alması tesadüf değil.

Şurası kesin, yeni kaos ve çatışma dalgasında­n doğrudan etkilenece­k bir ülke olarak Türkiye kutuplaşma­ya taraf olmayacak. Ancak ortada tarafsız bir zemin kalabilmes­i için Suud-İran kutuplaşma­sında zora giren ülkelere “dengeleyic­i” bir desteği sunmaya devam edecek. Kuveyt’in yanı sıra Umman, Lübnan ve Pakistan gibi ülkelerle ikili siyasi, ekonomik ilişkilere savunma boyutunu eklemeye çalışacak.

Ankara’nın “dengeleme” politikası­nın Körfez’in hırslı veliahtlar­ı tarafından olumsuz yönde bir “dalgakıran” etkisi olarak yorumlanac­ağına ise şüphem yok.

burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye