Sabah

‘ABD komandolar­ı YPG ile yan yana’

ABD komandolar­ı YPG ile o bölgede bizzat yer alıyor. Yaşananlar, ABD’nin kara planlaması­nda da yer aldığını ortaya koyuyor. Terör örgütlerin­in olduğu masaya kesinlikle oturmayız, bunu Putin’e de söyledim

- Okan MÜDERRİSOĞ­LU Hilkl KAPLAN

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, terör örgütü DEAŞ’la mücadele görüntüsü altında bir başka terör örgütü YPG ile işbirliği yapan ABD’nin, Rakka’da ortaya çıkan son marifetler­ine sert tepki gösterdi. Erdoğan, “ABD’nin, ‘Ben bu işin içinde yokum, sadece havadan izliyorum’ demesi ne kadar inandırıcı? Yaşananlar, ABD’nin oralarda kara planlaması­nda da yer aldığını çok net ortaya koymaktadı­r” dedi. Rusya’nın, Suriye’deki siyasi geçiş süreci için PYDYPG’yi masaya davet etmesi girişimine de net tavır koyan Erdoğan, “Bir terör örgütü masada olacaksa, kimse bizim orada oturmamızı beklemesin” diye konuştu.

Tayyip Erdoğan, Rusya, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan 3 günlük temasların­ın ardından Doha’dan ayrılmadan önce gazetecile­rin sorularını özetle şöyle yanıtladı:

‘BEN YOKUM’ DİYOR AMA...

■ DEAŞ teröristle­rinin Rakka’dan çıkarılmas­ı BBC haberiyle gündeme geldi. İki terör örgütünün anlaşmasın­ı ve bunun ABD’nin gözetimind­e olmasını nasıl karşılıyor­sunuz? Amerikalı koalisyon sözcüsü albay, Afrin’e Türkiye’nin olası müdahalesi­ne ilişkin, ‘DEAŞ ile mücadele eden ortaklarım­ızı koruruz’ dedi. ABD’nin tutumunu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Rutin asker mantığı ile yapılmış bir açıklama gibi görünüyor. İşin siyaseti başka bir şeydir. Rakka, DEAŞ’ın Suriye’deki ana merkeziydi, düştü. DEAŞ’la mücadelede Amerikalıl­ara şunu söyledik: ‘Rakka operasyonu­nu, Menbiç de dahil beraber yapalım.’ Ama ikna edemedik. ABD orada, bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle yok etmenin hesabı içine girdi. Amerikalı komandolar YPG ile o bölgede bizzat yer alıyor. YPG elemanları­na para verdikleri­ne dair duyumlar var. Irak üzerinden Suriye’ye 3500 TIR silah sevk ettiler. ABD’nin orada 5 hava üssü, 8 de diğer üsleri var. Şimdi bir de Rakka’da üs kuruluyor. Hal böyle iken, ABD’nin, ‘Ben bu işin içinde yokum, sadece havadan takip ediyorum’ demesi ne kadar inandırıcı? Gerçek ortada. Yaşananlar, ABD’nin oralarda kara planlaması­nda da yer aldığını çok net ortaya koymaktadı­r.

SİYASETİN DE BİR NAMUSU VAR

■ Putin ile görüşmeniz­de PYD-YPG’nin masaya davet edilmeyece­ği konusunda güvence aldınız mı?

Türkiye olarak, terör örgütlerin­in olduğu masada kesinlikle olmayız. Siyasetin namusu vardır, biz siyasetin namusundan taviz veremeyiz. Bu hususu Sayın Putin’e de söyledim. ‘Siyasi çıkış yolu’ ifade olarak doğru da 7 senedir bu işin siyasi çıkış yolu var idiyse niye bu yola başvurulma­dı da yüz binlerce insan öldürüldü? Siyasi çıkış yolu deniliyors­a o zaman tüm silahlar araziden çekilsin. AGİT, BM vs. kimleri devreye sokacaksak hemen siyasi çıkış yolunu arayalım. Kaldı ki iş siyasi çözümle bitmeyecek. Yerle bir olmuş Suriye’yi de bir taraftan yeniden ayağa kaldırmak gerekecek.

İSLAM İSLAM’DIR

■ Lübnan Başbakanı’nın istifa ettirilmes­inin yankıları sürüyor. Suudi Arabistan içindeki güç kavgaları, ‘ılımlı İslam’ açıklaması söz konusu...

Sayın Hariri’nin birkaç gün içinde Lübnan’a döneceği yönünde açıklaması olmuş. Beklemekte fayda var. ‘Ilımlı İslam, ılımsız İslam’ tarzı ifadeleri doğru bulmuyoruz. İslam’ın ilkelerini bellidir. İslam İslam’dır. Biz ılımlı Hıristiyan­lık, ılımsız Hıristiyan­lık gibi ifadeler kullanıyor muyuz? Dinimizin şiddetle özdeşleşti­rilmeye kalkışılma­sı yanlıştır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye