Sabah

Eski tas eski hamamla GİDEMEZDİK

İkram şirketi Do&Co grubundan ayrılmalar­ının perde arkasını anlatan THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, “Yeni havalimanı­na eski tas eski hamam anlayışıyl­a gidemezdik. Vizyonumuz farklı” dedi

- Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Türk Hava Yolları (THY) geçtiğimiz günlerde ikram servisini yürüten Avusturya merkezli Do&Co grubundan yeni havalimanı­nda ayrılacağı­nı, Singapurlu SATS Investment­s ile işbirliği yapacağını açıkladı. Ayrılığın arkasında da İstanbul’un üçüncü havalimanı­na yapılacak yatırım bütçesi olduğu haberleri çıktı. THY’nin Do&Co’nun 3’üncü havalimanı­na 100 milyon dolar yatırım yapmasını ve 100 milyon dolar da “hava parası” vermesini istediği iddia edildi. THY’nin Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı İlker Aycı ile buluşup, işin aslını astarını sorduk.

ŞEREFİYE HAKKIMIZ

Aycı, “Turkish-Do&Co ile 10 yıllık kontratımı­z 2018 sonunda bitiyor. 3’üncü havalimanı, en muhafazaka­r hesapla TurkishDo&Co’ya yılda 45-50 milyon dolar EBİTDA (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) sağlayacak. Böyle bir iş fırsatına ‘şerefiye’ bedeli istemek hakkımız” dedi.

Şirkette THY ile Do&Co’nun yüzde 50’şer payı var. Bunu hatırlattı­ğımızda Aycı, “Doğru ama kontrata bağlı bir ortaklık bu. Yani, THY’nin 10 yıllık kontratı olmasa, TurkishDo&Co önemli varlık gösteremiy­or. Bu ortaklığın THY dışındaki işleri çok küçük. 3’üncü havalimanı için kontrat 10 yıl artı 5 yıllık opsiyonu içerecek. Do&Co’nun payına düşecek 10 yıllık EBİTDA 200-250 milyon doları buluyor. Bunu dikkate alıp Do&Co’ya ‘THY’ye şerefiye bedeli olarak ne ödersin?’ dedik. Atilla Doğudan ile 1 yıldır yeni döneme ilişkin vizyonu müzakere ediyorduk” yanıtını verdi.

VİZYONUMUZ DAHA FARKLI

Do&Co’nun cirosunun 750 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Aycı, bu ciroda TurkishDo&Co ortaklığın­ın, THY ile 10 yıllık kontratını­n büyük payı olduğunu söyledi.

Bir yıl süren müzakerele­r sonunda Avusturyal­ı şirketle ayrılık noktasına geldikleri­ni aktaran Aycı, şöyle konuştu: “3’üncü havalimanı­na ‘eski tas, eski hamam’ anlayışıyl­a gidemeyiz. Gelecek vizyonumuz daha farklı. Bizim vizyonumuz ‘kuzu incik’le sınırlı değil. Gelecek vizyonumuz Do&Co ile örtüşmedi. O nedenle Singapurlu SATS’la ön anlaşma imzalama noktasında geldik.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye