Sabah

Türkiye’den İnsani Finans’a önderlik

KereP ALKİN

-

Küresel müesses nizamın etkisi altındaki uluslarara­sı medya ve kimi finans kurumların­ın Türkiye’nin uluslarara­sı alandaki algısı ve kredibilit­esine yönelik saldırılar­ı süre dursun, TüRKIYE’NIN ‘INSANLıK’ ADıNA GERçEKLEşT­IRDIğI ZIRVELERIN KüRESEL YANKıLARı TüM HıZıYLA devam ediyor. Küresel insani yardım politikala­rının değerlendi­rildiği Birleşmiş Milletler’in ilk ‘Dünya İnsani Zirvesi’ne 2016’da ev sahipliği yapan Türkiye, dün ve bugün 50 ülkeden 10 bin bireysel ve bin kurumsal katılımcı ve 200’den fazla konuşmacın­ın katkı sağladığı ‘İnsani Finans’ Zirvesi ile bir ilke daha imza atıyor. Bir zamanların IMF’si, uluslarara­sı finans kurumları ve ulus- lararası derecelend­irme kuruluşlar­ının üçgenindek­i ‘KREDITOKRA­SI’NIN 2013’TEN BU YANA TüRKIYE’YE YöNELIK BASKıLARıN­ı BIRçOK KEZ BERTARAF ETMEMIZE RAğMEN, TüRK Iş DüNYASıNıN, PIYASA PROFESYONE­LLERININ VE HALKıN GüVENINI VE PSIKOLOJIS­INI ETKILEYIP, TüRKIYE’YI ‘YENIDEN’ ‘YüKSEK FAIZ SARMALı’NA DüşüRMEYE çALışTığı BIR KONJONKTüR­E, MÜSİAD’ın liderliğin­de, TKBB ve TOBB’un destekleri­yle gerçekleşt­irilen ‘İNSANI FINANS’ ZIRVESI, faize dayalı olmayan, kaynakları maksimum seviyede üretme ve yatırıma döndürmeye odaklı bir ekonomik felsefeyi uluslarara­sı ekonomi çevrelerin­in değerlendi­rmesine açıyor.

Ekonomi, insanı odağında tutan bir bilim dalı. Acıdır ki, bu temel noktayı göz ardı eden neo-liberal politikala­rın tetiklediğ­i batı finans sisteminin dünya ekonomisin­in başına bela ettiği ‘2008 küresel finans krizi’nin hâlâ sonuçları ile uğraşıyoru­z. BUGüN, REEL SEKTöRüN, YANI ALıN TERINE, ISTIHDAM IMKâNı OLUşTURMAY­A, KATMA DEğERE, INSANLığıN SüRDüRüLEB­ILIR REFAHıNA VE MUTLULUğUN­A ODAKLANMış TARıM, SANAYI VE HIZMETLER SEKTöRüNüN EMRINDE OLMASı GEREKEN PARANıN, PARADAN PARA KAZANMAYA DAYALı, KöHNEMIş ‘NEO-LIBERAL’ VE ADETA TEFECI BIR ESKI FINANS SISTEMININ EMRINDE OLMASı DüşüNDüRüC­ü. Küresel İslami finans işlem hacminin potansiyel gücü 7.8 trilyon dolar iken, bugün bu rakamın gerçekte sadece 2.5 trilyon dolar düzeyinde olması, dünyada Müslüman nüfustaki artış ve ortalama yaşam standardın­daki yükseliş dikkate alındığınd­a, kâr-zarar ortaklığın­a dayalı, paylaşımı esas alan, insani ve ahlaki temelli yatırım araçları ile sürdürüleb­ilir ekonomik büyümeyi hedeflemen­in ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da ifade ettikleri üzere, DüNYADA INSANI DEğERLERIN MADDI DEğERLERIN GERISINDE KALDığı, TOPLUMLARD­A GELIR ADALETSIZL­IğIYLE BAşLAYAN HUZURSUZLU­K VE GERGINLIK ORTAMıNıN TüM INSANLığı ETKISI ALTıNA ALDığı GüNLERDEN GEçILMEKTE. Erdoğan, Türkiye’nin önderlik ettiği ‘İnsani Finans’ Zirvesi’nin, insanı ve insanlığın evrensel mutluluğun­u her şeyin üzerinde tutmayı, insanı insan yapan değerleri ve insanın kendisini önemsemeyi ilke edinmiş girişimci, yatırımcı ve profesyone­lleri bir araya getirmesin­in, tüm toplumları­n huzur ve refahına değerli katkılarda bulunacağı­na inandığını ifade etmiş. ÜLKEMIZLE GURUR DUYALıM.

NereP DONLQ#VDEDK FRP Wr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye