Sabah

Halkbank’ta cirit atan kim?

-

nceki gün Borsa İstanbul’da Halkbank hisseleri adeta gitti, geldi. Gün içinde yüzde 6’ya varan yükseliş yaşandı. Hissenin fiyatı 10.49 ile 9.68 TL arasında oynadı. Bu, 81 kademe fiyat değişimi demek. Yani anormal bir durum olduğu aşikardı. Nitekim, Borsa İstanbul dün hissede devre kesici (aşırı fiyat değişimler­ini engellemek amacıyla geçici bir süre hisse senedinin sürekli işlemden çıkarılmas­ı) uyguladı. Hissenin aşırı dalgalandı­ğı günün gecesinde ise Türkiye’nin ABD’ye nota verdiği haberi geldi.

Bunları düşünürken mart ayını hatırladım.

Halkbank tahtasında

28-29 Mart’ta da benzer anormallik­ler yaşanmıştı.

28 Mart’ta yüzde 5.5 yükselen hisse, 29 Mart’ta yüzde 14 düşüvermiş­ti. Borsa kapandıkta­n sonra da Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklandı­ğı haberi duyulmuştu.

Peki bankanın hisselerin­i zıplatan ya da çökerten işlemleri kimler yapıyor?

15 Kasım’daki verileri istedim. gnceki gün yaşanan hareketlil­ikte alıcılar BCG Partners, Citi, Credit Suisse, Tacirler ve Yapı Kredi... Satıcılar ise Merrill Lynch ile Deutsche Bank... Dün de ilk seansta yüzde

8.7 yükseliş oldu. BCG Partners ve Citi yüzde 70 alıcıydı. Elbette onlar alım-satımda müşteriler­ine aracılık ediyor.

Ama hissenin aşırı dalgalandı­ğı günlerin akşamında ajanslara düşen haberleri düşününce insanın kafası karışıyor. Acaba Halkbank hissesinde cirit atanlar bazı şeyleri önceden mi öğreniyor? Bunu aydınlatma­k Borsa İstanbul ve SPK’nın görevi... Umarım, ciddiyetle araştırırl­ar.

SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye