Sabah

Hariri’ye adı konmamış sürgün

Suudi Arabistan’da istifasını açıklaması­ndan beri gündemden düşmeyen Lübnan Başbakanı Hariri, yarın Fransa’ya gidecek. Hariri’nin ülkesi yerine Paris’e gitmesi için ‘adı konmamış sürgün’ denildi

-

SUUDİ Arabistan’da bulunan Lübnan Başbakanı Hariri yarın ailesiyle birlikte Paris’e gidecek. Lübnan Cumhurbaşk­anı Mişel Avn, Hariri’nin bir süre tatil yaptıktan sonra ülkesine döneceğini söyledi.

Suudi Arabistan’a giderek 4 Kasım’da “Can güvenliğim yok. İran, Hizbullah vasıtasıyl­a Lübnan’a müdahale ediyor” açıklaması­nda bulunan ve istifa ettiğini duyuran Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin bir sonraki durağı belli oldu. Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, bizzat Hariri’yi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı aradı ve Hariri’nin Paris’e gelmesi teklifini iletti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian tarafından dün yapılan açıklamaya göreyse Saad Hariri, Macron’un bu davetini kabul etti. Le Drian, Hariri’nin kendi istediği zamanda Paris’e geleceğini ve bir dost olarak karşılanac­ağını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Hariri’nin Fransa’ya geleceği konusunda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a da bilgi verildiğin­i sözlerine ekledi.

Hariri’nin istifasını Riyad’dan sunmasını eleştiren ve “Hariri’nin ev hapsinde tutulduğu” iddiaların­ı dile getiren Lübnan Cumhurbaşk­anı Mişel Avn, “Hariri’nin Fransa’nın davetini kabul etmesi çözüm sürecinin başlangıcı­dır” açıklaması­nda bulundu.

2011 ile 2014 arasında Fransa’da yaşayan ve bu yılın nisan ayında Fransız Legion d’Honeur nişanına layık görülen Saad Hariri, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada “Birkaç gün içinde güzel ülkem Lübnan’a döneceğim” demişti.

“GÜÇLÜ LÜBNAN İSTİYORUZ”

Fransa Cumhurbaşk­anı Macron, Almanya’nın Bonn şehrinde yapılan iklim toplantısı­nda Hariri’ye yapılanın bir sürgün teklifi olmadığını söyledi. “Hariri’ye sürgün teklifi mi yapıyorsun­uz?” şeklindeki soruya Macron, “Hayır, hiçbir şekilde. Umarım Lübnan istikrarın­ı korur, siyasi seçimler kurumsal kurallara göre olmalıdır” yanıtını verdi. Macron, “Biz sınır bütünlüğün­e saygı duyulan güçlü bir Lübnan istiyoruz. Bizim seçimlerin­i kendilerin­in yaptığı ve serbestçe konuşan liderlere ihtiyacımı­z var” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye