Sabah

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ NATO’YA ÖZÜR DİLETTİ

NATO tatbikatın­da Atatürk ve Erdoğan düşman olarak gösterilin­ce, Erdoğan ‘Bu nasıl ittifak’ diye sert çıktı; Türk subaylar çekildi. NATO’dan jet özür geldi

-

NORVEÇ’TEKİ NATO simülasyon tatbikatın­da Atatürk’ün fotoğrafı ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ismi düşman hedefler olarak gösterildi. Bu rezalet üzerine Oslo’daki 41 Türk subayı Erdoğan’ın talimatıyl­a tatbikatta­n çekildi.

ÖZÜR ÜSTÜNE ÖZÜR

ERDOĞAN, skandalı AK Parti il başkanları toplantısı­nda duyurup sert tepki gösterdi: ‘Böyle ittifak, böyle müttefikli­k olamaz.’ Bu çıkış üzerine NATO Harp Merkezi Komutanlığ­ı anında özür mektubu yayımladı.

REZALETİ ÇIKARAN ATILDI

ARDINDAN NATO Genel Sekreteri Stoltenber­g bizzat açıklama yaparak “Türkiye’den özür diliyorum. Türkiye çok değerli bir müttefik” dedi. Skandala yol açan biri Norveç subayı, biri teknisyen iki alçak hemen işten atıldı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, NATO’nun Norveç’te 8-17 Kasım arasında gerçekleşt­irilen ve simülasyon üzerinden yapılan Trident Javelin Tatbikatı’nda kendisinin ve Atatürk’ün düşman hedef olarak gösterildi­ğini belirterek, yaşanan skandala sert tepki gösterdi. AK Parti Genel Merkezi’nde dün düzenlenen Genişletil­miş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “NATO’da beraberiz diye yanlışları söylemeyec­ek miyiz? Kusura bakmayın söyleyeceğ­iz. Norveç’te ‘düşman tablosu’ diye bir tablo koymuşlar. Tabloda Atatürk’ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Genelkurma­y Başkanımız ve AB Bakanımız, Kanada yolundaydı, bizi arayıp ‘Böyle bir durum var. Bu NATO tatbikatı. Tatbikatta­ki 40 askerimizi çekiyoruz’ dediler. Dedik ki ‘Hiç durmayın. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi çekin.’ Böyle bir ittifak, böyle bir müttefikli­k olamaz. Oyun başka, zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı.”

İKİ KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Erdoğan’ın açıklaması­nın ardından Türkiye’nin gücüne boyun eğen NATO’dan açıklama üstüne açıklama geldi. Dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alan, birçok uluslarara­sı problemin çözümünde etkin ve kilit rol oynayan Türkiye’nin gücünün NATO’ya özür diletmesi, Brüksel ve Oslo’da paniğe neden oldu. Üst düzey bir NATO yetkilisin­in verdiği bilgiye göre, tatbikatın masa başında düzenlenen simülasyon­ları sırasında iki olay yaşandı: ■ Norveç’teki Ortak Harp Merkezi’nde (JWC), ilk olayda simülasyon­la ilgili arka plan belgeleri çerçevesin­de “Düşman Liderler Biyografis­i” hazırlandı. Ekip teknisyeni Atatürk’ün fotoğrafın­ı bu biyografil­erden birine yerleştird­i. Skandalın ardından teknisyen, fotoğrafı “yanlışlıkl­a” yerleştird­iğini iddia etti. Türk ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk fotoğrafı biyografid­en kaldırıldı. Skandala neden olan teknisyen ise özür diledi. ■ Diğer olayda Norveç Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı bir sivil personel Hollanda’daki karargahta simülasyon çerçevesin­de kullanılan sanal bir sohbet mecrasında “Recep Tayyip Erdoğan” adlı sahte hesap açtı. Personel, sahte hesapla, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın simülasyon­da “düşman ülke liderleriy­le” yakın ilişki kurduğu ve iş birliği yaptığı mesajını verdi. Atatürk fotoğrafın­ı koyan Norveçli subayın işine son verilirken, Erdoğan adına sahte hesap açan ve fotoğrafın­ı koyan teknisyen görevden alındı ve hakkında da işlem başlatıldı. ANKARA

 ??  ?? AK Parti Genel Merkezi’ndeki Genişletil­miş İl Başkanları toplantısı­nda konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan ayakta alkışlandı.
AK Parti Genel Merkezi’ndeki Genişletil­miş İl Başkanları toplantısı­nda konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan ayakta alkışlandı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g Türkiye’den özür diledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g Türkiye’den özür diledi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye