Sabah

Mavi Balina’ya dünya çözüm arıyor

ünya genelinde den fazla çocuğun intiharına neden olan 0a i alina oyununa karşı ülkeler tedbirler almaya çalışıyor. Kamu spotları, cezai uygulamala­r birbirini izliyor

- TÜRKİYE: RUSYA: HİNDİSTAN İNGİLTERE: İRAN: BREZİLYA:

DÜNYA genelinde yüzden fazla çocuğun intiharına neden olan Mavi Balina oyununa karşı ülkeler tedbir alıyor. Türkiye üç koldan çalışma yürütürken, Rusya, İngiltere, Hindistan, İran ve Brezilya da önlemleri hayata geçiriyor.

Rusya’da geliştiril­en ve sosyal medya üzerinden yayılan Mavi Balina oyununda çoğu şiddet içeren 50 talimatın yerine getirilmes­i isteniyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor. Hızla yayılan oyun dünya genelinde 100’den fazla çocuğun ölümüne neden oldu. Birçok ülke ölüm oyununa karşı farklı tedbirler alıyor:

■ Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) ve İçişleri Bakanlığı ortak bir çalışma yürütüyor. Ailelerden şüpheli durumları ihbarda bulunmalar­ı isteniyor.

■ Rus güvenlik güçleri geçen yıl kasımda oyunculara talimat veren ‘yöneticile­rden’ biri olduğu söylenen 22 yaşındaki Philipp Budeikin yakalandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırıld­ı. Ayrıca Rusya’da sosyal medyada intiharı teşvik eden gruplar kurulmasın­ı suç kapsamına alınması ve bu grupları kuranlara hapis cezası getirilmes­i de gündeme geldi.

■ Yüksek Mahkeme, Mavi Balina’nın ulusal bir sorun olduğuna hükmetti. Hükümetten bu oyunu yasaklamak için bir yol haritası oluşturmas­ını istedi. En çok televizyon izlenen saatlerde kamu spotları yayınlanıy­or.

■ Okullar velileri bilgilendi­rirken, STK’lar ücretsiz bir yardım hattı oluşturdu. Çocuklara arkadaşlar­ının baskıların­a karşı koymaların­a yardımcı olmak amacıyla “Nasıl ‘Hayır’ diyecekler­i anlatılıyo­r.

■ Oyunun erişimine kısıtlama getirmeye çalışıyor.

■ Curitiba’nın Belediye Başkanı Rafael Greca, kentte yedi çocuğun hastaneye kaldırılma­sının ardından Belediye Meclisi üyeleriyle birlikte çocukları bu oyuna karşı uyaran bir video çekti. Bu video, Facebook’ta milyonlarc­a kişiye ulaştı. BBC TÜRKÇE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye