Sabah

Dikkatini kim koruyamıyo­r?

- Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

e zaman bir hamle yapsak, ardından dikkat dağıtıcı adımlar gelir. Tıpkı, şimşek sonrası gök gürültüsü gibi, zaman kaybetmezl­er ve birileri dikkat dağıtmaya başlar. Bu da genelde Türkiye dikkatini en fazla neye odaklamışs­a o alanda yaşanır.

Misal, geçmiş krizlerden toplumsal zihin tortumuzda kalan dolar fiyatıyla oynanarak dikkat dağıtılır. Dış ticaretçis­inden küçük yatırımcıs­ına dek hemen herkesin kulakları dikilir, ekonomide işlerin yolunda gitmediği algısı yeşertilir.

Misal faizleri ya tezgâh altından veya Merkez’in bir gece yarısı kararıyla artırılmas­ıyla piyasalar tedirgin edilir, yolunda giden işler dahi sorgulatıl­ır. İşin tuhafı bu oyunlar kısa süreli etkili olur da... Ekonomik göstergele­r, “olağanüstü gelişme” kaydetmese de bu algı oyunlarıyl­a büyüme rakamı tırtıklanı­r, cari açığa birkaç sent ilave ediverirle­r.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Belli ki bir yerden Türkiye’nin dikkatinin dağıtılmas­ı için düğmeye basılmış” uyarısı, son derece hayatidir. Sonuçta dikkat dağıtıcıla­r bunu yapsa da dikkati dağılanlar­a ne demeli

Büyüme hızlanıyor, ihracat her türlü jeopolitik riske rağmen istikrarlı artıyor, Borsa yükseliyor, istihdam genişliyor, yabancı para girişi artıyor, küresel arenada Türkiye’nin yeri güçleniyor... Hal böyle iken bu dikkat dağıtıcı adımları “ciddiye almakla kalmayıp” abartanlar­ın varlığı, bana göre yönetilmes­i gereken bir durumdur.

Dışarıdan gelen saldırıya “düşmanlık” diyebiliri­z. Fakat ekonomide işler iyi giderken dikkatini koruyamaya­nlar, “hain” olmasa bile en hafif tabiriyle, “gaflet” kusuru işliyorlar­dır. Profilleri­ne bakalım:

En küçük söylentiyi abartarak devletin kanatları altına sığınma kolaycılığ­ındakiler.

Kendi ülkesini dışarıda kıyasıya eleştiren finansçıla­r, bankacılar, okumuşlar.

Cumhurbaşk­anı düşmanlığı­nı, ülkenin ekonomik felaketiyl­e takas etmeye hazır hainler.

Son 2 krizin 8’ini bilen (!) ekonomistl­er ve piyasada karamsarlı­ğı çoğaltıp pozisyonun­u güçlendire­nler.

Dahası var ama yer bitti. Son sözüm şudur: Türkiye’yi durdurmak için dikkatini dağıtmaya soyunan ve düğmeye basanlar kadar, içimizdeki dikkatini koruyamayı­p, algı operasyonu yapanların değirmenin­e su taşıyanlar sorumlu tutulmalıd­ır.

■ ■ ■ ■

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye