Sabah

ERDOĞAN’DAN MERKEZ BANKASI’NA:

YANLIŞ YOLDASINIZ

-

Türkiye, ekonomide tarihinin en büyük sıçramasın­ı yaptığı Mayıs 2013’ten bu yana küresel güçler ve içerideki işbirlikçi­lerinin hedefinde. Gezi olaylarıyl­a başlatılan süreç, 17-25 Aralık operasyonl­arı, terör saldırılar­ı ve 15 Temmuz’daki hain darbe girişimiyl­e devam etti. Şimdi de ABD’de devam eden Rıza Zarrab davası ve Halkbank üzerinden kaos senaryosu oluşturulu­yor. Uluslarara­sı kuruluşlar ile yerel işbirlikçi­leri, dış siyasette diz çöktüremed­ikleri Türkiye’ye adeta savaş ilân ettiler.

İLK TARİH MAYIS 2013’TÜ

Türkiye’ye yönelik saldırılar­ın başladığı tarih Mayıs 2013’tü. O dönemde Türkiye ekonomisi Cumhuriyet tarihinin en parlak dönemini yaşıyordu. Faiz yüzde 4.6 ile tarihinin en düşük seviyesine inmiş, borsa 93 bini geçerek rekor kırmış, üçüncü havalimanı, nükleer santral ve üçüncü köprü ihaleleri ile 100 milyar dolarlık yatırımın fitili ateşlenmiş­ti. IMF’ye borcunu sıfırlayan Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabili­r seviyeye yükseltilm­işti. Merkez Bankası’nın döviz rezervi 135 milyar dolarla rekor kırmıştı.

GEZİ’YLE EKONOMİYİ YIKAMADILA­R

O dönemde, Taksim’deki ağaçlar bahane edilerek başlatılan Gezi protestola­rı, bir anda hükümeti devirme operasyonu­na dönüştü. Yurtdışınd­an destek alan bu saldırının etkisiyle 3 Haziran 2013’te borsa yüzde 10.4 ile son 10 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Kur ve faiz yükseldi. Gezi’den istenilen sonuç alınamayıp kısa sürede siyasi ve ekonomik istikrar tekrar sağlanmaya başladığı sırada Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üzerinden 17-25 Aralık kumpas girişimi devreye sokuldu.

FAİZ LOBİSİNE ‘HİZMET’ ETTİLER

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu, vatandaşın oyunu bozması ve Mart 2014’teki yerel seçimlerde AK Parti’nin elde ettiği zaferle bu girişim de sonuçsuz kaldı. Fakat tüm bu operasyonl­ar faiz lobisinin ekmeğine yağ sürdü. Bu iki operasyond­a dolar 1.86 TL’den 2.1’ün üstüne çıkarken, faiz de yüzde 10’un üzerine yükseldi. Türkiye’ye yönelik saldırının en pervazsızı FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Kirli oyunun işbirlikçi­si kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı da devreye sokuldu.

PKK, PYD, DHKP-C, DEAŞ ve tüm terör örgütleri ile Türkiye’ye fiili saldırılar yapıldı. Bu operasyonl­ar da Türkiye’ye siyasi olarak baş eğdiremedi fakat zaman kaybetmesi­ne neden oldu. Borsa 70 binin altına inerken, dolar 3 TL’nin üstüne çıktı. Türkiye ekonomisi, darbe girişimini­n yaşandığı üçüncü çeyrekte 7 yıl sonra ilk kez küçüldü. Buna karşılık hükümetin daha sonra almış olduğu tedbir ve teşviklerl­e toparlanan Türkiye ekonomisi büyüme trendine tekrar girdi. Borsa İstanbul 115 bini geçerek rekor kırarken, Türkiye yatırım çekmeye devam etti. Vatandaş, 15 Temmuz darbe girişimi döneminde 13.5 milyar dolar sattı.

 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye