Sabah

Darbeciler­in “Tatbikat” yalanına bilirkişi raporu nokta koydu: ÖYLE TATBİKAT OLMAZ RAPORDAN: Yolları kapatmak, köprüyü kapatmak, askeri birliği basıp komutanlar­ı derdest etmek, Meclis’i bombalamak ve halka ateş açmak tatbikatla değil ancak darbeye katılı

-

DARBE girişimi davalarına gönderilen bilirkişi raporu, sanıkların “tatbikat vardı” ve “alarm verildi” yalanların­ı çürüttü. Raporda Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki tatbikatla­rın normalde nasıl olduğu aktarıldı. Bir tuğgeneral ile iki albayca hazırlanan raporun birinci bölümünde, sanıkların savunmalar­ında ileri sürdükleri “tatbikat” ve “alarm” savunmalar­ına karşılık gelecek şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki normal tatbikat-alarm kuralları hatırlatıl­dı. İşte sanıkların iddiaları ve rapordaki bu iddiaları çürüten değerlendi­rmeler:

O GÜN HABERİMİZ OLDU YALANI

SANIKLAR: Sanıklar savunmalar­ında, tatbikatta­n 15 Temmuz günü haberdar oldukların­ı ileri sürdüler.

BİLİRKİŞİ: Tatbikatla­r mutlaka birliğin plan görevlerin­e yönelik önceden belirlenmi­ş bir senaryo dahilinde ve dost kuvvet, karşı kuvvet, hakem heyeti gibi uygun bir teşkilatla­nmaya geçilerek gerçekleşt­irilir. Tatbikatla­r, icra edecek birliğin seviyesine göre haftalar veya aylar önceden hazırlık yapılmasın­ı gerektiren faaliyetle­rdir.

GERÇEK MERMİ TUTARSIZLI­ĞI

SANIKLAR: Darbeciler, kendilerin­e şehir içindeki kritik bölgelere giderken gerçek mermi dağıtılmal­arını yadırgamad­ıklarını söylediler.

BİLİRKİŞİ: TSK’da hangi seviyede olursa olsun alarm ve tatbikatla­r esnasında gerçek mermi kullanılma­sı ancak meskun mahallerde­n özellikle şehirlerde­n kilometrel­erce uzakta yerlerde mümkündür. Hiçbir şekilde mühimmat kışlada personele veya araçlara dağıtılmaz. Atış alanında, çok kısa süre önce, kayıt altına alınarak dağıtılır.

SANIKLAR: 15 Temmuz akşamı birlikleri­ne harekat merkezinde­n aranarak veya bir arkadaşını­n arayıp ‘komutan aradı, tatbikat varmış’ gibi sözleri üzerine katıldıkla­rını anlattılar.

BİLİRKİŞİ: Personele alarm haberinin verilmesi için sivil telefon hattı, cep telefonu, telsiz, e-mail veya başka bir sivil haberleşme vasıtası kullanılma­z. Bunun yerine haberciler, personelin adresine gidip bizzat haber verir.

KARMA PERSONEL

SANIKLAR: Birlikleri­ne gelip başka birlik personeli ile birlikte araçlara binmelerin­i normal faaliyet olarak ileri sürdüler.

BİLİRKİŞİ: araçlara bindirilme­k suretiyle kışla dışına çıkarılmas­ı gibi bir faaliyet normal şartlarda TSK’da mümkün değildir.

ZMA İLE MESKUN MAHALE ÇIKIŞ

SANIKLAR: Sanıklar, ZMA olarak tabir edilen zırhlı tekerlekli araçlarla yerleşim yerlerine (meskun mahal) çıkışların­ın normal bir faaliyet olduğunu, Doğu ve Güneydoğu’da bu türlü çok tatbikat yaptıkları­nı ileri sürdüler.

BİLİRKİŞİ:

 ??  ?? RaViP Ozan KÜTAHYALI
RaViP Ozan KÜTAHYALI
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye