Sabah

Eşsiz vaka için bakanlık desteği

Vücudu insüline yanıt vermeyen diyabet hastası 21 yaşındaki Ebru Koç’a, romatizma ilacı çare oldu. Doç. Dr. Önal’ın “Dünyada örneği yok” dediği tedavi için Sağlık Bakanlığı da destek verdi

-

9 yaşından bu yana Tip 1 diyabet hastası olan 21 yaşındaki Ebru Koç, sürekli kontrol altında tutuluyord­u. Son 2.5 yıl içinde durumu daha da kötüleşti. Tam 15 kez şeker komasına giren Koç, sık sık hastanede yatar hale geldi. Normalde Tip 1 diyabet hastalığı, insülinle kontrol altına alınabilen bir hastalıktı. Ancak Koç’un vücudunun insüline yanıt vermemesi, dünyada örneği olmayan bir durumdu. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversite­si Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “Metabolizm­a ve Endokrin” Uzmanı Doç. Dr. Hasan Önal, hastayı yakın takibe aldı. Hastanın romatizma ilacı kullanarak iyileştiği ortaya çıktı. Romatizma ilacı sayesinde tedavi başarılı oldu.

BAKANLIK’TAN İLAÇ DESTEĞİ

Doç. Dr. Önal, süreçle ilgili özetle şöyle dedi: “Hastanın vücudu insüline karşı savunma geliştiriy­ordu. İnsülin verildikte­n sonra şekerin düşmeme ihtimali yok ama bu hastada düşmüyordu. Savunma hücreleri insüline karşı antikor üretiyordu. Dünyada böyle vaka yoktu. Araştırmal­arımı sürdürünce bu hastada romatizma ilacı kullanarak, hastanın savunma mekanizmas­ının antikor üretimini durdurabil­eceğim ortaya çıktı. Daha önce hiç denenmemiş­ti. Tedavim başarılı oldu. Hastam bir yıldır iyiydi. Artık tedaviye cevap veriyordu. Ama ilaç pahalı olduğu için aile alamıyor.”

Hastasına hem dünyada olmayan tedavi yöntemiyle şifa olan Önal, romatizma ilacının karşılanma­sı için de Sağlık Bakanlığı’ndan yardım istedi. Bakanlık, Önal’ın tedavi yöntemine destek olacağını belirtip gerekli ilaçları temin etti.

 ??  ?? Doktoru Önal’a minnettar olduğunu söyleyen genç kız, “Bu tedaviden sonra hayata döndüm” dedi.
Doktoru Önal’a minnettar olduğunu söyleyen genç kız, “Bu tedaviden sonra hayata döndüm” dedi.
 ??  ?? SABA+
SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye