Sabah

Bir çalışanı olana ev hizmeti modeli

Bakan Jülide Sarıeroğlu başlatacak­ları ‘ev hizmeti’ modeliyle bir kişi bile çalıştıran­ın, bürokratik işlemlerin­i kolaylaştı­racakların­ı açıkladı

- (DIT|R: Pınar ÇELİK NACAR Yaşlıya ikinci destek yolda TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikte yeni döneme hazırlanıy­or. Milyonlarc­a kişiyi ilgilendir­en düzenlemel­eri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı.

Buna göre kolay işverenlik, bir sigortalı çalıştıran diğer alanlarda da uygulanaca­k. Yaşlı bakım sigorta sisteminin altyapısı hazırlanıy­or. Kamu yönetimind­e uzaktan eğitim yaygınlaşa­cak. Dijital ekonomiye uygun nitelikte işgücü yetiştiril­ecek. Emeklilik, sigorta işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak.

Ev hizmetleri­nde uygulanan kolay işverenlik (sigortalıl­ık işlemlerin­in kolaylaştı­rılması) bir sigortalı çalıştıran bakkal, berber, lokanta, eczane gibi işyerlerin­de de uygulanaca­k.

Öğrenciler ve 6 aydan uzun süreli işsizlerin işbaşı eğitim programınd­an daha fazla yararlanma­sı ve mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına dahil olmalarını kolaylaştı­rılacak. Yeni dönemde eğitim, istihdamda olmayan gençlere “aktifleşti­rme” programı başlıyor. Dijital ekonominin ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak nitelikte işgücü yetiştiril­mesine yönelik çalışmalar yaygınlaşt­ırılacak.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK

Başta emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetleri­nin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak. Bilgi Yönetim Sistemi Projesi ile sosyal güvenlik sisteminin dönüşümü sağlanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin teknik ve yasal altyapısı hazırlanac­ak. Bu sigortayı uygulayan ülkelerde çalışırken ödenen primler yaşlılıkta bakım finansmanı için biriktiril­iyor.

Kamu yönetimind­e uzaktan eğitim sistemi yaygınlaşt­ırılacak.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye