Sabah

Bir yılda teknolojiy­e 100 milyar dolar

Dünyanın en büyük teknoloji fonlarında­n birinin başında olan Dalınç Arıburnu, 100 milyar dolarlık kaynağı 2018’de yatırıma dönüştürec­eklerini ve ardından ikinci 100 milyar dolarlık fonu oluşturaca­klarını söyledi

-

Dünyanın büyük fonları teknolojiy­e yatırıma hız kesmeden devam ediyor. Bu fonların en büyüğü olan SoftBank’ın patronu Masayoshi Son, dünyadaki teknoloji şirketleri­ne yatırım yapmak üzere Londra’da finans sektöründe öne çıkan Türk Dalınç Arıburnu’nun kaptanlığı­nda 100 milyar dolarlık ‘Vision Found’un kurulmasın­a öncülük etmişti.

‘Vision Found’a en büyük kaynağı da 45 milyar dolarla Suudi Arabistan koymuştu. CENTRICUS’un kurucusu, ‘Vision Found’un başındaki isim olan Dalınç Arıburnu şimdi 100 milyar dolarlık fonun tamamını 2018’in sonuna kadar teknolojiy­e dönük yatırımlar­a yönlendirm­iş olacakları­nı belirtti.

İKİNCİ FON DA YOLDA

ABD’de kurulup dünyaya yayılmaya başlayan Uber, Çin’deki ve Hindistan’daki benzeri kuruluşlar­ın yatırım hedeflerin­de olduğunu söyleyen Arıburnu, “Bu alana 15 milyar dolarlık kaynak ayırabilec­eğiz. İkinci 100 milyar dolarlık fonu oluşturmak üzere şimdiden hazırlıkla­ra başladık. Yeni fonu 2019’da oluşturaca­ğımızı düşünüyoru­z” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın geçtiğimiz haftalarda lansmanını yaptığı sıfırdan kurulacak olan Neom City’de de Softbank’ın parmağı var. Valiaht prens, 26 bin 500 kilometrek­are alana kurulacak, Ürdün ve Mısır’la da bağlantısı olacak ‘Neom City’nin yönetim kuruluna girmesini istedi. Riyad’daki zirvede Son’a ‘Vision Found’un kaptanı, ‘Centricus’un kurucusu Dalınç Arıburnu da eşlik etti. Arıburnu, zirveyi bir süre önce ortak olduğu Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın da izlemesini sağladı. Arıburnu, ‘Neom City’ projesinin ayrıntılar­ını izlerken bir karar verdikleri­ni ve güneş enerjisine ve enerjiyi depolayaca­k pilin üretimine 10 milyar dolarla girecekler­ini söyledi.

BİN MEGAVATLA BAŞLAYACAK

3 bin megavatlık bir yatırım öngördükle­rini söyleyen Mehmet Kutman ise “Kurulacak sistem enerjiyi hem güneşten, hem de ısınan kumlardan alacak. Suudi Arabistan, güneş enerjisi yatırımlar­ına en elverişli ülke. Neom City için sıfırdan kanun yazılıyor. Suudi Arabistan yasaları geçerli olmayacak. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri­ni yatırıma çekecek cazibeyi sağlayacak mevzuat altyapısı oluşturula­cak. 1.000 megavatla başlayıp, 3 bin megavata kadar büyüyecek güneş enerjisi yatırımı planlıyoru­z. Ortağımız olarak Dalınç Bey de işin içinde yer alacak” dedi.

 ??  ?? Dalınç Arıburnu
Dalınç Arıburnu
 ??  ?? Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye