Sabah

Baba-kızın hayatı ju jitsu ile değişti

2005’te erken doğumla dünyaya gelen Işıl denge problemi yaşayınca doktorlar spor önerdi. Işıl babasıyla Uzakdoğu sporu ‘ju jitsuyu öğrendi. Işıl, bu sporda dünya ikincisi olurken, kızını yalnız bırakmayan baba profesyone­l eğitmen ve hakem seviyesine yükse

-

DOKTORLAR denge problemi yaşayan Işıl Deniz için Uzakdoğu sporu ju jitsuyu önerdi. Baba Kubilay Ersoy da kızını yalnız bırakmayıp bu spora başladı. İyileşen Işıl 6 yılda ödüllü milli sporcu, babası ise ju jitsu hakemi oldu.

Işıl Deniz Ersoy, 2005’te erken doğumla dünyaya geldi. Doktorlar ilkokul çağlarında denge problemi yaşayan Işıl’ın fiziki gelişimine yardımcı olacak bir spora yönlendiri­lmesi gerektiğin­i söyledi.

ÖNCE İSMİ İLGİNÇ GELDİ

Birgün baba-kız yürüyüş yaparken yolda ju jitsu isimli bir spor kursu gördü. Işıl sırf ismi ilginç geldiği için “ben buraya yazılacağı­m” dedi. Işıl’ı kurslara bir ilaç firmasında pazarlamac­ı olarak çalışan baba Kubilay Ersoy götürüyor, bir sakatlık yaşanmamas­ı için kızını her gün takip ediyordu. Işıl’ın denge sorunları düzelmeye başladı.

Kızının henüz dünyada bile çok adı duyulmayan bu spora ilgisini fark eden babası da eğitim almaya başladı. Kursa beraber gidiyorlar, akşamları evde babasıyla antreman yapıyorlar­dı. Baba kızın bu Uzakdoğu sporundaki yükselişi hızla sürdü. Baba Kubilay Ersoy da 6 yıl eğitim aldı. Ju jitsunun tüm teknik detayların­a hâkim oldu. Siyah kuşağa kadar yükseldi. Daha sonra eğitmenliğ­e yükseldi. Kızının da antrenörü oldu. Ancak uluslarara­sı yarışmalar­da Türk öğrenciler­in haksızlığa uğramaması için yapılması gereken bir iş daha vardı.

HEDEF OLİMPİYAT

Üyesi olduğu federasyon­daju jitsu ve ju jitsu duo branşında Türkiye’den hiç uluslarası hakem de yoktu. Birkaç eğitmenle birlikte Makedonya’da JJIF kursuna katılıp dünyada da hızla ilgi görmeye başlayan bu sporun sayılı hakemleri arasına girdi. Bu branşta ilk kez uluslarara­sı bir şampiyonad­a maçlar yöneten Türk hakem oldu. Bugün 12 yaşında olan Işıl ise 2015-2016 yıllarında Makedonya’da yapılan uluslarara­sı şampiyonal­arda önce birincilik ve ikincilikl­er elde etti. Bu yıl eylülde Karadağ’da yapılan 14’üncü Balkan ve U15 Dünya Ju Jitsu Şampiyonas­ı’nda 2 farklı kategoride ise dünya ikincisi ve üçüncüsü olarak gümüş ve bronz madalya kazandı. Bu dereceler Türkiye’nin ju jitsu duo kategorisi­nde ilk kazandığı uluslarara­sı resmi dereceler olarak tarihe geçti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye