Sabah

Çok büyümedik

- MeKmet BARLAS

“DÜNYANIN sadece yüzde 7’sini kirlettiği­miz halde bizden karbon emisyonunu azaltmamız isteniyor.”

Türkiye neden bu kadar çok boyutlu ve içerikli saldırılar­ın hedefinde? Bu sorunun kesin cevabını bilmek galiba pek mümkün değil...

Acaba çok geliştiğim­iz için mi, artık “BüyüklEr”in sözlerini dinlemediğ­imiz için mi, FETÖ’nün emellerine set çektiğimiz için mi böylesine büyük bir saldırının hedefindey­iz?

Hâlâ büyüyoruz

Türkiye çok ve hızlı büyüdüğü için bu saldırılar­ın hedefi olmuyor... Öncelikle bu gerçeği bilmeliyiz. Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında yer almamıza rağmen hâlâ “GElIşmEktE olAn” bir ekonomiyiz... Dün Habertürk’te Esra Nehir imzasıyla yayınlanan bir haber, ekonomimiz­e ilişkin çarpıcı gerçeği yansıtmakt­aydı. Bu haber özetle, Bonn’daki BM İklim Değişikliğ­i Konferansı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin başkanlığı­nda katılan Türk heyetinin, rest çekerek konferansı terk ettiğini anlatıyord­u.

Para veremeyiz

HaberTürk’e konuşan Bakan Özhaseki, olayın nedenini şöyle anlatmıştı:

“İki ana konu var. Birincisi 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonu adı verilen pasta söz konusu. Kim para verecek, kim alacak? Mesele bu. Şimdiki durumda para verecek ülke konumunday­ız. Biz de diyoruz ki ‘GElIşmEktE olAn ülkE olDuğumuz IçIn pArA AlmAsı GErEkEn ülkEyIz’, birinci kavgayı bunun için veriyoruz.”

Büyümeyeli­m mi?

“- İkinci kavga da dünyanın yalnızca yüzde 7’sini kirlettiği­miz halde bizden mutlak karbon emisyonu azaltımı isteniyor. Köprü, termik santral gibi çok sayıda yatırımın önünü iklimi kirletme bahanesiyl­e kesecekler. Diyoruz ki ‘TAlEplErIm­Iz yErInE GElmEDIğI sürECE PArIs AnlAşmAsı’nA BAŞYAZI tArAF olmAyACAğı­z’, bunu Meclis’e getirmeyec­eğiz.”

Neden rest çektik?

Bonn’daki son toplantıda Fiji ve BM Genel Sekreterli­ği’nin arabulucu olarak devreye girmesiyle Türkiye için bir ara formül geliştiril­mesinin teklif edildiğini aktaran Özhaseki, bu teklifin reddedildi­ğini şu sözlerle ifade etmiş:

“- 20’ye yakın ülke temsilcisi­yle temasta bulundum. Gelişmekte olan ülke kategorisi­ndeki Ek-2 ülkeleri 100 milyar liralık pastadan payları azalmasın diye bizi istemedile­r. 3 maddelik talebimizi reddettile­r. Biz de rest çekerek toplantıda­n ayrıldık.”

Erdoğan anlatacak

Türkiye’nin sorunun çözümü için üst düzeyde diplomasi trafiği başlatacağ­ını belirten Özhaseki, “CumHurBAşk­Anı ErDoğAn, ArAlArınDA ÇIn, HInDIstAn, G. KorE, BrEzIlyA’nın DA olDuğu ülkElErIn lIDErlErIy­lE tEmAslArDA BulunACAk vE HAklılığım­ızı AnlAtACAk. 2020’yE kADAr sürEmIz vAr. HAklılığım­ızı AnlAtAmAzs­Ak GErI ADım AtmAyACAğı­z” demiş.

Bu haberi okuduktan sonra fazla geliştiğim­iz için saldırılar­ın hedefi olmadığımı­zı anlamışsın­ızdır. Neticede dünyanın sadece yüzde 7’sini kirletiyor­muşuz...

 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLA6
BAŞYAZI Mehmet BARLA6
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye