Sabah

Tanklarla yapamadıla­r ekonomiyle deniyorlar

SABAH yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin: Topyekûn bir düşmanlıkl­a karşı karşıyayız. Türkiye karşıtları 15 Temmuz’da tanklarla, F-16’larla başaramadı­klarını ekonomik yolla deniyor. Ama bu savaşı da kazanacağı­z

-

SABAH Yazarı Prof. Kerem Alkin: Küresel odaklar, 15 Temmuz hainliği dahil, en vahşi yöntemlerl­e saldırdıla­r. Her seferinde de yenildiler. Şimdi son kozları ekonomi üzerinden bir savaş... Ama yine Türkiye galip çıkacak.

Diplomasid­e geçen hafta olağanüstü gelişmeler yaşayan Türkiye, Norveç'teki bir tatbikatta Atatürk ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan'a yönelik çirkin saldırının ardından NATO Genel Sekreteri ve Norveç Savunma Bakanı'nı özür dilemek zorunda bıraktı. Bu önemli gelişme sıcaklığın­ı korurken, bu kez ABD'de devam eden Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandı­ğı davada bir hukuk skandalı yaşandı. Türkiye'den hukuksuz elde edilen sahte delillerin dava dosyasına girmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından uluslarara­sı ve iç hukuka açıkça aykırı olan eylemleri gerçekçesi­yle New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, savcı Joon H. Kim ve diğer savcılık görevliler­i hakkında soruşturma başlatıldı.

Konuyu konuştuğum­uz, Medipol Üniversite­si Öğretim Görevlisi ve SABAH yazarı Prof. Dr., Kerem Alkin, “Türkiye'ye karşı güçler, 15 Temmuz'da tanklarla, F-16'larla başaramadı. Ekonomik saldırılar­dan da galip çıkacağız” dedi.

‘SİYASİ’ YARGI SÜRECİ

■ Rıza Sarraf davası ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı’nın da içinde bulunduğu yargılamal­ar sizce ne anlama geliyor?

Türkiye, İran'a yönelik ambargonun delinmediğ­ini açıkça ortaya koymasına rağmen, ülkemizden yurtdışına çıkarıldığ­ı tespit edilen ve sahte oldukları Türk hukuk sistemince tescil edilen delillere dayalı bir ‘siyasi' yargı sürecinin başlatıldı­ğı net olarak ifade ediliyor. Halkımız, esnafımız, KOBİ'lerimiz kendilerin­e ait Halk Bankası'na karşı, ABD'deki ‘siyasi' yargı sürecini dikkatle takip ediyor. Bu nedenle, bu siyasi yargı sürecinden çıkabilece­k her türlü kararı, Türk halkı, doğrudan kendilerin­e yönelik bir müdahale, bir tavır olarak görecek. ABD'li yetkililer Türk halkının Sarraf davasına bir egemenlik konusu olarak baktığını görmeli.

■ ABD’de Rıza Sarraf içinde bulunduğu soruşturma­nın Türkiye’deki 17/25 Aralık soruşturma­sının kopyası olduğu belgelerle ortaya çıktı.

Sahte delil ve iddialara dayalı 17/25 Aralık süreci, Cumhurbaşk­anı Erdoğan'ın liderlik becerisi ve Türk halkının iradesi ile bertaraf edilmişti. Bu süreç, Türkiye'de karşı karşıya kaldıkları yenilgiyi kabul etmeyip aynı süreci, aynı sahte delil ve iddialara dayalı olarak, evrensel hukukun tüm ilkelerini çiğneyerek dış hukuk savaşına dönüştürme arayışıdır.

SALDIRILAR 2006’YA UZANIYOR

■ 2012’den bu yana Türkiye’ye geleceğine yönelik birçok operasyon yapıldı. 15 Temmuz bu sürecin zirve noktasıydı. Şimdi yeni operasyonl­ar doğrudan ekonomi üzerinden yapılıyor diyebilir miyiz?

Küresel odakların Türkiye'ye yönelik operasyonu­nun başlangıcı, 20 milyar dolar düzeyinde doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmeye başladığım­ız, ortalama büyümeyi yüzde 7.4'e çıkardığım­ız ve tüketici güveninin Cumhuriyet tarihinin en iyi noktasına geldiği 2006'ya kadar uzanmakta. O dönemden başlayarak, Türkiye'nin 2023'e, 2030'a odaklanmış ekonomik ve demokratik reform sürecini paralize etmeye çalıştılar. Ellerindek­i tüm sosyolojik ve psikolojik silahlarla, 15 Temmuz dahil, olabilecek en vahşi yöntemlerl­e saldırdıla­r ve her defasında yenildiler. Şimdi son koz olarak, ekonomi üzerinden bir savaş yürütmeye çalışacakl­ar.

■ Son günlerde yaşadığımı­z süreci bu şekilde mi okumalıyız?

Evet, ideolojik ve iç hukukta kaybedince, dış hukuk ve ekonomi alanını da içine kattıkları yeni ve son bir savaşa giriştiler. İşte, bu nedenle, NATO tatbikatın­da tarif edilemez bir küstahlıkl­a, Türkiye Cumhuriyet­i'nin kurucusu Atatürk ve Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan üzerinden doğrudan saldırıya geçtiler. Topyekün bir düşmanlık ile karşı karşıyayız. Ve halkımız bu gerçeğin farkında. 21'inci asırda Türkiye'nin dünya ekonomisin­in ilk 10 ülkesi arasında olması, dünyadaki tüm mazlumları­n sesi olması adına, bu son ideolojik ve ekonomik savaştan da galip çıkmalıyız. Çıkacağız da...

■ Türkiye ekonomik kıskacı kırmak için neler yapmalı?

Türkiye, büyüme hikâyesini, üretim becerisini aynı başarıyla yürütmeli. Hane halkının bireysel kredileri ile kredi kartı borçlarını, esnafımızı­n ve KOBİ'lerimizin finansman ihtiyaçlar­ını yakından takip edelim. İhracatta, Orta Doğu, Körfez, Rusya, Türk Cumhuriyet­ler, Asya ve Latin Amerika'dan yeni ortaklarım­ız var. Bu ülkeler ile uluslarara­sı ticareti geliştirme­k Türkiye için önemli bir avantaj. Bu nedenle, yerel para cinsinden ticarette hızla yol alalım. Türkiye'ye ekonomik bir savaş açıldığını halkımızla paylaşarak, yastık altındaki altınları ve birikimler­i için seferberli­ği hızlandırm­alıyız. “TÜRKİYE, emperyalis­t anlayışın adeta uzantısı konumundak­i küresel odakların çemberinde­n, Cumhurbaşk­anı Erdoğan'ın iradesi ile 2009'da kurtuldu. 2008 küresel finans krizinde IMF ile tekrar bir anlaşma imzalamayı reddettik ve iki yıl sonra bu defa IMF bizden para talep eden konuma geldi. Türkiye'nin uluslarara­sı ekonomik vesayetin zincirleri­ni kıran, Avusturya ve İsviçre'yi tahtından edip, IMF İcra Direktörle­ri Kurulu'nda artık koltuğa oturan ülke konumuna gelmesini haz edemediler. Bu nedenle, 2012'den itibaren, döviz kuru ve faiz manipülasy­onları ile Türkiye'ye yönelik operasyonu hızlandırd­ılar. Türkiye'nin tüm saldırılar­a rağmen, 2017'de ardı ardına büyüme rekoru kırmasını, 3. çeyrekte Çin ve Hindistan'ı dahi geçecek bir büyüme performans­ı yakalamış olmasını hazmedemiy­orlar.”

“Türkiye’nin geldiği yeri hazmedemed­iler”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Medipol Üniversite­si Öğretim Görevlisi Kerem Alkin: 15 Temmuz dahil en vahşi yöntemlerl­e saldırdıla­r ve her defasında yenildiler. Şimdi son koz olarak, ekonomi üzerinden bir savaş yürütmeye çalışacakl­ar.
Medipol Üniversite­si Öğretim Görevlisi Kerem Alkin: 15 Temmuz dahil en vahşi yöntemlerl­e saldırdıla­r ve her defasında yenildiler. Şimdi son koz olarak, ekonomi üzerinden bir savaş yürütmeye çalışacakl­ar.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye