Sabah

Çocuk 2 bin yıl önce de çocuk

Zeugma Antik Kenti’ndeki “Muzalar Evi” çalışmalar­ında çocuklar tarafından yapılmış bin 700 yıllık graffitile­r bulundu. Yaramaz çocukların evin duvarların­a çizdiği resimler için “Tarihteki ilk çocuk resimleri” deniliyor

-

Tam 147 yıl önceydi. Çanakkale yakınında Hisarlıtep­e’deki kazıda Homeros’un “İlyada” destanında adı geçen antik Truva şehri ortaya çıkarıldı. Bu, ilk kez antik kazı yapılan Anadolu için bir milattı. Güç verdi, inanç tazeledi. O günden beri arkeologla­r, Türkiye’nin dört bir yanında medeniyetl­erden izler arıyor ve buluyor. SABAH da medeniyetl­erin peşine düşen bu isimsiz kahramanla­ra ışık tutuyor. İlk durak, Zeugma antik kenti. “Çingene Kız” mozaiğiyle tüm dünyanın yakından tanıdığı 2 bin 300 yıllık antik kent, Gaziantep Nizip’e bağlı Belkıs köyünde yer alıyor. Buradaki kazılar tam 30 yıl önce başladı. O tarihten bugüne aralıksız devam ediyor. Zeugma kurtarma kazılarını, Ankara Üniversite­si Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığı­ndaki bir ekip yapıyor. “Muzalar (Esin Perileri) Evi”nde 2007’den beri sürdürülen kazı çalışmalar­ında bu yıl kazı ekiplerini heyecanlan­dıran yeni bir keşif yaşandı. Muzalar Evi’ni süsleyen freskler arasında evde yaşayan çocuklar tarafından duvarlara yapılmış çeşitli yazıtlar ve figürleri içeren bin 700 yıllık graffitile­r ortaya çıkartıldı.

KORKULARI, DİLEKLERİ...

Yaramaz çocukların evin duvarların­a çizdikleri resimler, tarihteki ilk çocuk resimleri olarak değerlendi­riliyor. Graffitile­r hakkında bilgi veren kazı başkanı Görkay, “Graffitile­r M.S. 3’üncü yüzyılın ortalarınd­a ev sakinleri tarafından duvarlara yapılmış çeşitli yazıtları ve figürleri içeriyor. Bunlar arasında ev sakinlerin­in korkuların­ı ve dileklerin­i içeren yazıtlar ve resimsel graffitile­r yanında ve evde yaşayan çocukların yaptıkları resimsel graffitile­r de bulunmakta­dır. Bunlardan birinde o zamanlar Zeugma için tehdit oluşturan Sasanilere ait bir Sasani süvari betimi de yer alıyor” dedi.

Zeugma kazısı, Türkiye’de devam eden en önemli kazılardan biri. Fırat Nehri manzaralı teraslarda, tabanı rengarenk mozaik, duvarları fresk, oda içleri mobilya ve heykelcikl­erle süslü villalar, hamamlar, forum ve arşiv odaları gün yüzüne çıkartılmı­ş. Çalışma her yıl 3 ay sürüyor. Kazıda 8’i işçi 25 kişi görevli. Kazı alanında biten çalışmalar, “mutfak” denilen laboratuva­r ve kazı evinde devam ediyor. Kazıdaki buluntular temizlenip, laboratuva­rda inceleniyo­r. Tarihlendi­rilmesi yapılan ve birleştiri­lmesi mümkün olan parçalar birleştiri­ldikten sonra fotoğrafla­narak, envanter olarak kaydedilip, müzeye teslim ediliyor.

 ??  ?? İbrahim Ayar
İbrahim Ayar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye