Sabah

Hilâl KAPLAN

-

eçtiğimiz günlerde, Suudi Arabistan’ın Elaph sitesinin ilginç bir konuğu vardı! İsrail Genelkurma­y Başkanı Eisenkot, Elaph’a özel bir mülakat vererek Suudi Arabistan’la ittifaklar­ını derinleşti­rmek istedikler­ini, İran başta olmak üzere düşman ülkeler hakkında istihbarat paylaşımın­a gidebilece­klerini dile getirdi. İsrail gazetesi Haaretz de röportajın İngilizce tercümesin­i dünyaya duyurdu.

Aynı gün Katar’ın fonladığı Middle East Eye’da da Ürdün monarşisin­in, Suudi Arabistan’ın İsrail’le anlaşarak Filistinli­leri ve Ürdünlüler­i ‘yarı yolda bırakacağı’ endişesi taşıdığı ve Filistinli­lerin geri dönme hakkı mücadelesi­nin sonlandırı­lacağından korkulduğu haberi yayınlandı.

Ertesi gün İsrail İstihbarat Bakanı Katz, yaptığı konuşmada mealen şunları söyledi:

“Bir yıl önce ABD, İsrail karşıtı bir kararı veto etmeyerek yerleşimle­rimize engel olmuştu. Başkan Trump, İsrail’e karşı gelen Filistinli­leri uyardı ve devam ederlerse Washington’daki temsilcili­kleri kapatmakla tehdit etti. Filistinli­lerin bir yıl öncesindek­i tebessümle­ri yüzlerinde­n silindi. Bu tesadüf değildir. Başkan Trump dünyayı iki eksende görüyor: Dostluk ekseninde Amerika, biz ve pragmatist Sünni müttefikle­rimiz var. Diğer eksende ise İran ve Kuzey Kore’nin başı çektiği kötülük ekseni var. Filistin hükümeti, hangi eksene katılacağı­nı seçmelidir.”

Bu sözlerin üzerinden 24 saat geçmemişti ki Kuveyt’teki bir televizyon kanalındak­i Arap yorumcunun sözleri gündeme düştü: “1948’den önce Filistin diye bir devlet yoktu. Biz beğensek de beğenmesek de İsrail, bağımsız ve egemen bir devlettir ve onu tanımayanl­ar tiran devletlerd­ir.”

Unutmadan, ünlü bir İsrailli blogger olan Ben Tzion da Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek oradan paylaşımla­rda bulundu. Mescid-i Aksa’ya sokulmayan bir İsrailli, Peygamber Efendimizi­n kabrinin de bulunduğu Mescid-i Nebevî’den fotoğrafla­r paylaştı.

Midem bulanıyor ama Arap devletleri­nin bazıları, “Filistin mi, o da ne?” demeye çoktan hazırlar anlaşılan.. O yüzden son nefesine dek, “Bir Filistin vardı, bir Filistin gene var” diyecek bir milletin parçası olmak şükür vesilesidi­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye