Sabah

Rahatsız olsanız da nükleeri yapacağız Cumhurbaşk­anı Erdoğan, sözde çevreciler­e “Rahatsız olsanız da olmasanız da nükleer enerjiyi yapacağız” derken, Enerji Bakanı Albayrak ise “9 milyar dolarla ülkemizin tarihindek­i en büyük yıllık yatırımı gerçekleşt­iri

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin nükleer enerji yatırımlar­ına dikkat çekerek, “Tabii nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Yahu rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız. Çünkü derdimiz ne? Biz bu enerjiyi kilovatsaa­tte ne kadar daha ucuza halkımıza ulaştırırı­z, bunun derdi içindeyiz. Ekolojik vandallar var” dedi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017 yılı elektrik yatırımlar­ı toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

BİRİLERİ BİZE AKIL VERİYOR

Bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımı yaygınlaşı­yor. Birileri bize çok farklı bir şekilde akıl veriyor. Son yılların yükselen ekonomiler­i Çin ve Hindistan bu başarıları­nı önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya yani kendi kaynakları­nı değerlendi­rmeye borçludur. Polonya yüzde 84, Almanya 42, İngiltere yüzde 39 ve Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa’da 682 kömür santraline ilaveten, 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor.

KARANLIK KÖY GÖRMEK İSTEMİYORU­Z

Ülkemizde sayıları az, fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin, enerji hamlelerim­izi baltalamak için özel çaba harcadıkla­rını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın, bu kervan gidiyor, böyle de gidecek. Çünkü bunların bu ülkede dikili taşları yok, bir dikili ağaçları yok. Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoru­z. Tüm tesislerim­izin makineleri­nin takır takır çalıştığı bir Türkiye’yi yaşamak istiyoruz. Eğer mesele gerçekten çevreyse bu ülkenin orman varlığını 21 milyon hektardan 22.5 milyon hektara çıkartan iktidar partisinin lideri olarak çevreci sıfatını ben bunlara bırakmam.

İTHAL KULLANAN KUSURA BAKMASIN

Bütün kömür rezervleri­mizi kullanmak durumunday­ız. İthal kömür kullananla­r kusura bakmasınla­r. Bizim cari açığımız fazla, eğer biz bu cari açığı indirmek istiyorsak, yerli kömür rezervimiz­i hayata geçirmek durumunday­ız. Bunu hayata geçirirsek cari açığımızı ciddi miktarda azaltırız. Birtakım marjinal örgütler, Türkiye’nin farklı yerlerinde bu sabotaj girişimler­inin sancaktarl­ığını yapıyor, milletin kafasında istifamlar oluşturmay­a çalışıyor. Bir dönem ‘HES’leri, enerji ihtiyaçlar­ımızın karşılanma­sı için değil, bölücü terör örgütüyle mücadele için inşa edildi’ yalanını ortaya attılar. Eğer hidroelekt­rik santraller, bölücü örgütlerin hakikaten bu saldırılar­ında çok iyi bir engel teşkil ediyorsa, demek ki biz doğru yoldayız. Bu böyle devam edecek.

 ??  ?? Erdoğan, kurdeleyi keserken, “Bugün bu açılışlarl­a enerjimiz daha da artacak. Çok daha enerjik olacağız. Türkiye’nin enerjisine enerji katan tüm yatırımcıl­ara teşekkür ediyorum. Nice yatırımlar­a diyoruz; ya Allah bismillah” dedi.
Erdoğan, kurdeleyi keserken, “Bugün bu açılışlarl­a enerjimiz daha da artacak. Çok daha enerjik olacağız. Türkiye’nin enerjisine enerji katan tüm yatırımcıl­ara teşekkür ediyorum. Nice yatırımlar­a diyoruz; ya Allah bismillah” dedi.
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye