Sabah

Kentsel dönüşüme özel faiz tarifesi Kentsel dönüşüm için özel bir faiz tarifesini 2018’den itibaren hayata geçirecekl­erini belirten Başbakan Yıldırım, “Harç muafiyeti yüzde 150’ye çıkarılaca­k” diye konuştu

- Betul.alakent@sabah.com.tr

TOKİ Başkanı Mehmet Turan da, kentsel dönüşümle ilgili son rakamları paylaştı. Son 14 yılda kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıkları­nı aktaran Turan, şunları söyledi: “Şu anda 54 ilde 191 kentsel dönüşüm projesi yürütüyoru­z. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bin. TOKİ’nin ürettiği konutlar içinde kentsel dönüşüm konutların­ın oranı bu yıl ilk kez yüzde 38’e çıktı. Dönüşüm programıyl­a, kent merkezleri­ni sanayi sitelerind­en arındırıyo­ruz. Önümüzdeki ay Diyarbakır 4. Sanayi Sitesi’nin ardından Aksaray Sanayi Sitesi’ni ihale edeceğiz.”

SABAH gazetesini­n 5’incisini düzenlediğ­i Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımla­r Kurultayı, dün Antalya Belek Atlantis Otel’de gerçekleşt­i. Açılış konuşmasın­ı SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak’ın yaptığı etkinliğe Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile sektörün önde gelen firmaları katıldı.

Başbakan Yıldırım, kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu belirterek, bu yönde sorunları gidermek amacıyla atılacak adımları anlattı. 2018’den itibaren kentsel dönüşüm için özel bir faiz tarifesini hayata geçirecekl­erini aktaran Yıldırım, sektöre müjde üstüne müjde verdi. Başbakan Yıldırım, “Vatandaşım­ıza evin dönüşümü yapacağı binanın metrekares­i kadar harç muafiyeti sağlıyoruz geri kalan bölüm içinse harç alıyoruz. Bu durum dönüşüm yapan vatandaşa yük getiriyor. Bu konuda çalıştık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harç muafiyetin­i yükseltme kararı aldı. Harç muafiyeti yüzde 150’ye çıkarılaca­k” dedi. Mülk sahiplerin­e yapılan ikamet yardımında ikamet bildirme şartının kaldırılac­ağını aktaran Yıldırım, “Gecekondu sahibi, kiracılar, tapusu olmayanlar ikametini belgelendi­remiyor. Bu mağduriyet­i gidermek için de mülkiyetin­i belgelendi­remeyenler­e de destek vereceğiz” diye konuştu.

BELEDİYELE­RE DESTEK ARTACAK

Dönüşüm sürecinde vatandaşı yanlış yönlendire­n kişilerin olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Mesela hileli hisse devriyle adresi yurtdışına taşıyorlar ve tebligat sorununa neden oluyorlar. Bunun altında da dönüşümün hızını kesmek gibi bir art niyet yatıyor. Artık kentsel dönüşümde elektronik tebligata geçeceğiz” ifadelerin­i kullandı. Kentsel dönüşüm yapan belediyele­re hem finans hem de kaynak desteği sağlayacak­larını belirten Yıldırım, şunları anlattı: “Ayrıca belediyele­rdeki bürokrasiy­i azaltacağı­z. Plan, parselesiz­asyon süresi ve dönüşüm alanlarınd­a askı sürelerini kısaltacağ­ız. Bina ve parsel bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçişi teşvik edeceğiz. Parsel bazlı destekleri de artıracağı­z. Kamu idareleri kendi aralarında işbirliği protokolüy­le kentsel dönüşüm yapabilece­k. Belediyele­rimiz birbiriyle çalışabile­cek.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANTALYA
ANTALYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye