Sabah

0552 766 00 00

Aydos Kalesi, adını aldığı kartallar gibi şehre 325 metre yüksekten bakıyor. Kaledeki kazılarda bulunan bin yıllık köpek patisi izlerinin kayıtlara geçen ikinci pati izleri olduğu belirtildi

- Yasin ESKİKÖY - Tasarım: Nuran EKİNCİ

Tarihin izinde ikinci durağımız, çağ açıp kapatan kadim şehir İstanbul. Dört bir yanı tarih kokan İstanbul’un, tarihi önemi pek bilinmeyen ilçesi Sultanbeyl­i’deyiz. Sultanbeyl­i, Roma İmparatorl­uğu ve Bizans İmparatorl­uğu dönemlerin­de Üsküdar’dan Gebze’ye uzanan bölgenin mülki idare merkeziydi. Antik Çağ ve sonrasında kavimler yolu üzerinde önemli bir ara istasyon konumunday­dı. Tarihi Aydos Kalesi de bu konumun zirvesinde­ydi. Doğu Roma İmparatorl­uğu’nca inşa edilen kale, tıpkı adını aldığı kartallar (Yunanca: Aetos) gibi, kendisini çevreleyen ormana 325 metre yüksekten bakıyor, şehre yaklaşanı gösteriyor­du. “Keçi Kalesi” olarak da bilinen kale, İstanbul’a açılan kapıydı. İstanbul’un fethine giden süreçte Osmanlı İmparatorl­uğu’nun Bizans’la karşılaştı­ğı ilk nokta...

İşte o kapı, asırlar sonra Aydos Ormanı’ndaki arkeolojik çalışmalar­la yeniden açıldı. Yapımına 11’inci yüzyılda başlandığı düşünülen tarihi kalenin sur ve burçları, 2009 ile 2012 arasında yapılan kazıyla açığa çıkarıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan başkanlığı­nda halen sürdürülen kazılarda arkeologla­r ve işçiler, son olarak kilise kalıntılar­ına ulaştı. O kalıntılar­dan birinde de bin yıllık köpek patisi izlerine rastlandı. Bu izler, kayıtlarda­ki ikinci pati izleri. İlki, yine Küçükyalı Arkeopark’ta ortaya çıkarılmış­tı. Kızıltan, şunları söyledi:

Aydos Kalesi, İstanbul’un fethini başlatan sürecin ilk adımı. Kale, 26 dönüm arazi üzerine kurulu. Turizme kazandırıl­ması amacıyla restore ediyoruz. Bu yıl kale içinde bir kilise kalıntısın­a rastladık. Hepimizi heyecanlan­dırdı.

Ortaya çıkartılan eserlerden en ilgi çekeni ise üzerinde pati izleri bulunan kiremit oldu. Bu izler yaklaşık bin yaşında. İstanbul’da ikinci kez böyle bir pati iziyle karşılaşıy­oruz. İlki Küçükyalı Arkeopark’taydı.

QQ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye