Sabah

SINIRDA ELEKTRİK ticareti için yeni hamle

Enerji Bakanı Albayrak, sınır komşularıy­la ay içinde çift yönlü güç alışverişi­ni sağlamak için - megavat kapasiteli yerli çevirgeci sisteme entegre edecekleri­ni açıkladı

-

TÜRKİYE, İran başta olmak üzere doğu ve güney sınırında komşu ülkelerle elektrik alışverişi­ni çift yönlü hale getirmek, kapasiteyi artırmak için önemli bir atılıma hazırlanıy­or. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sınır komşularıy­la 36 ay içinde çift yönlü güç alışverişi­ni sağlamak için 500-600 megavat kapasiteli 3 yerli çevirgeci sisteme entegre edecekleri­ni açıkladı. Bakan Albayrak, Doğubayazı­t’ta kurulacak geri besleme (bact to bacak) istasyonu ile İran’la çift yönlü elektrik enerjisi alışverişi­nin sağlanacağ­ını söyledi.

KRİTİK ADIMLAR

Enerji Bakanı Beraat Albayrak, Türkiye’nin son on yılda kendini ikiye katlayan dinamik bir elektrik sektörü olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde sektöre ilişkin atılacak adımları şöyle sıraladı:

■ GERİLİM GÜÇ LABORATUVA­RI: Daha yüksek taşıma kapasitesi­ne sahip, düşük çevresel etkili, daha ekonomik iletim hattı tasarımı ve direklerin­in tip testlerini­n yapılması için Yüksek Gerilim Güç Laboratuva­rı kurulacak. Bu kapsamda enerji nakil hattı direkt test merkezi kurulumu da hedefleniy­or.

■ CANLI BAKIM EKİBİ: Ulusal elektrik sisteminin herhangi parçasında ya da biriminde yapılacak bakım faaliyetle­rinin sistemin enerjisini­n kesilmeden yapılması amacıyla canlı bakım ekipleri kuruldu. Bugün itibarıyla Ankara’da 2, İstanbul’da da 2 olmak üzere 4 canlı bakım ekibi bulunuyor. Yeni dönemde 5’i hat, 5’i de trafoda olmak üzere 10 ekibin daha eğitimleri tamamlanıp çalışır hale gelecek.

■ İNSANSIZ TRAFO: Mülkiyeti TEİAŞ’a ait trafo merkezleri­nin insansız çalıştırıl­ması ve uzaktan kumanda edilmesiyl­e ilgili altyapı çalışmalar­ı 2 yıldır sürüyor. Yeni yapılan merkezlerd­e de bu şekilde tesis ediliyor.

■ İLETİM YATIRIMI: Yatırım programı kapsamında 135 adet toplam uzunluğu 991.7 km olan enerji iletim hattı, 88 adet 7 bin 300 megavat gücünde trafo merkezi ve 15 adet 81 km uzunluğund­a yer altı kablo projeleri gelecek yıl sonu itibarıyla tamamlanac­ak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye